Η 6η Οκτωβρίου είναι η ημέρα του Εθνάρχη: Ίδια μέρα Ελ. Βενιζέλος και Κ. Καραμανλής γίνονται Πρωθυπουργοί

από Team MyPortal.gr
sms

Το ημερολόγιο γράφει 6 Οκτωβρίου. Ελευθέριος Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο τίτλος του Εθνάρχη, έχει αποδοθεί και στους δυο…) για πρώτη φορά ορκίζονται πρωθυπουργοί. Ο κρητικός πολιτικός το 1910 και ο μακεδόνας το 1955.
Ας γυρίσουμε τον χρόνο 111 χρόνια πίσω: Στις εκλογές του Αυγούστου νικητής είχε αναδειχτεί το κόμμα «Ηνωμένος Συνασπισμός Κομμάτων» – ένας πολιτικός συνασπισμός παλιών ισχυρών πολιτικών: Θεοτόκης, Ράλλης, Ζαΐμης, και ο πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης εξακολουθούσε να διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με διορισμό ο Βενιζέλος…

 

Ο πρωθυπουργός όμως, παραιτήθηκε από το αξίωμα στις 12 Σεπτεμβρίου, και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ διόρισε στις 6 Οκτωβρίου 1910 στην θέση του, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Βενιζέλος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρητών και στις 2 Μαΐου πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας. Πολιτικοί φίλοι του Βενιζέλου έθεσαν υποψηφιότητά του στο νομό Αττικοβοιωτίας (8 Αυγούστου), όπου εξελέγη πρώτος βουλευτής. Ο κρητικός πολιτικός αποδέχτηκε τον διορισμό του βασιλιά, αλλά συμφώνησε, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρύξουν και πάλι εκλογές. Τα παλαιότερα κόμματα, αντιδρώντας στις αντισυνταγματικές, όπως τις θεωρούσαν, διευθετήσεις Βασιλιά και Βενιζέλου αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές, δίνοντας έτσι στο «Κόμμα των Φιλελευθέρων» την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και η σταδιοδρομία του Ελευθέριου Βενιζέλου στο τιμόνι της Ελλάδας μόλις είχε αρχίσει!

Διορισμός και για τον Κραμανλή!

Και με… ιντερνετική ταχύτητα γυρίζουμε το ημερολόγιο στις 6 Οκτωβρίου του 1955, δηλαδή 45 χρόνια μετά.
Τρία χρόνια πριν αναλάβει ο Βενιζέλος για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας, γεννιόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Πρώτη Σερρών. Είχε εκλεγεί βουλευτής το 1936 σε ηλικία 29 χρονών. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1955 είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας, Μεταφορών, Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθνικής Άμυνας…
Στις 5 Οκτωβρίου του 1955, ο βασιλιάς Παύλος, την επομένη του θανάτου του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από το κόμμα της πλειοψηφίας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο διορισμός του προκάλεσε έκπληξη στην κοινή γνώμη, η οποία περίμενε ότι η διαδοχή θα κριθεί μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, του Στέφανου Στεφανόπουλου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Παρά τις αντιδράσεις ο Καραμανλής έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός σχηματίζοντας κυβέρνηση και εξασφαλίζοντας λίγο αργότερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του 1956, οπότε σχημάτισε νέα κυβέρνηση. Η εποχή πρωθυπουργίας Καραμανλή αρχίζει.

 

Επίσης: Κωνσταντίνος Καραμανλής διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.