Γ.Ν.Παπαγεωργίου: Επεμβάσεις διακαθετηριακών βαλβίδων με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης και μοντελοποίησης

από Team MyPortal.gr
sms

Σε τρισδιάστατο ομοίωμα των βαλβίδων της καρδιάς, από 3D εκτυπωτή, σχεδιάζονται πλέον δύσκολες επεμβάσεις και στη συνέχεια πραγματοποιούνται σε ασθενείς. Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση ανθρώπινων οργάνων και συγκεκριμένα αορτικών βαλβίδων, εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2018 από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, η οποία καινοτομεί στον τομέα αυτό.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα ασθενή με στένωση αορτικής βαλβίδας η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI). Οι εφαρμογές τρισδιάστατων εκτυπώσεων μπήκαν δυναμικά στις διακαθετηριακές επεμβάσεις σε καρδιοπαθείς στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου και οι ειδικοί θεωρούν ότι σύντομα θα επεκταθούν, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και κυρίως μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασθενείς. «Μέχρι τώρα, με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της καρδιάς στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πλέον, με τη χρήση του 3D εκτυπωτή έχουμε στη διάθεσή μας ένα πρόπλασμα, μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τον κάθε ασθενή τρισδιάστατα και αυτό θα μας βοηθήσει στην εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας», τονίζει ο Αναπληρωτής Συντονιστής Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, κ. Ιωάννης Στυλιάδης.

Με αφορμή την εφαρμογή της τρισδιάστατης μοντελοποίησης, ο επεμβατικός καρδιολόγος, Διευθυντής του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, κ. Γεώργιος Μπομπότης, αναφέρει ότι «Η εφαρμογή της τρισδιάστατης μοντελοποίησης, δηλαδή της δημιουργίας ομοιωμάτων τμημάτων του σώματος, στα οποία θέλουμε να παρέμβουμε είτε εμείς οι επεμβατικοί καρδιολόγοι, είτε οι αγγειοχειρουργοί, είτε άλλες ιατρικές ειδικότητες, έχει αποδειχθεί αξιόλογη, αποτελεσματική και χρήσιμη για τον ασθενή. Ο συγκεκριμένος σύγχρονος τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης με τη χρήση 3D έχει χρησιμοποιηθεί σε παιδιά με καρδιοπάθειες. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνική εφαρμόζεται πανελλαδικά και την εφαρμόσαμε με στόχο να είμαστε ακριβείς στον σχεδιασμό, αποτελεσματικοί και ασφαλείς».

Στα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι οι επεμβατικοί καρδιολόγοι, έχοντας στα χέρια τους το «ομοίωμα» του ανθρώπινου οργάνου του ασθενή, γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις της αορτής, της βαλβίδας και των παρακείμενων σχηματισμών και είναι σε θέση, πριν από τη διενέργεια της επέμβασης, να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές επιπλοκές.

«Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση μας δίνει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ένδειξη του ασβεστίου στο αορτικό τόξο, κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε με την αφή. Συμπερασματικά, έχουμε λιγότερες επιπλοκές, ολοκληρώνουμε πιο γρήγορα την εμφύτευση αορτικής βαλβίδας και μπορούμε να εκπαιδεύσουμε συναδέλφους επί χάρτου, χωρίς να κινδυνεύει ο ασθενής, διότι έχοντας το ομοίωμα του οργάνου στο οποίο θέλουμε να επέμβουμε, μπορούμε να επαναλάβουμε την επέμβαση εικονικά, εκτός οργανισμού, όσες φορές θέλουμε», υπογραμμίζει ο κ. Μπομπότης.