Έτοιμος ο νόμος για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση – Πότε και πως θα γίνουν οι εκλογές το 2019

από Team MyPortal.gr
sms

Το Υπουργείο Εσωτερικών ολοκλήρωσε την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις –σαρωτικές- αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση οι οποίες θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές, το 2019. Η πλέον βασική είναι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και έτσι οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου θα μοιράζονται στις παρατάξεις απολύτως στον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος δεν θα έχει κατανομή εδρών και θα πραγματοποιείται μόνο αν καμία παράταξη δεν συγκεντρώνει το 50%+1 και άρα δεν εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.

Αλλαγές θα επέλθουν και στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών καθώς προτείνεται να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Η πρόταση προβλέπει να επανέλθει ο παλιός χρόνος διεξαγωγής τους, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και έναρξη των θητειών από την 1η Ιανουαρίου. Έτσι αυτές οι θητείες των σημερινών διοικήσεων θα παραταθούν κατά 4 μήνες, από την 31η Αυγούστου ως την 31 Δεκεμβρίου. Η περιοδικότητα, δηλαδή αν οι εκλογές εξακολουθήσουν να γίνονται κάθε 5 χρόνια ή επανέλθει η θητεία των 4 ετών παραμένει ανοικτό.

Επίσης, όπως και στις εθνικές εκλογές, πλέον θα ψηφίζουν και οι 17άρηδες.

Στους δήμους προτείνεται η κατάργηση των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής και της εσωτερικής διαίρεσης των Δήμων σε εκλογικές περιφέρειες και ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.  Επίσης προτείνεται η κατάργηση των άμεσα εκλεγμένων χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Η θέση θα παραμείνει αλλά θα ορίζεται από έναν εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο όπως γίνεται και με τους θεματικούς.