Έργα Βιεννέζων συνθετών από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Με έργα Βιεννέζων συνθετών συνεχίζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τον κύκλο συναυλιών «Όνειρα», που είναι αφιερωμένος στη μνήμη των μουσικών της Βίκτωρα Δάβαρη και Γιούρα Κανδυλίδη. Η επόμενη συναυλία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 6 Απριλίου (21:00), στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, οπότε και θα ακουστούν έργα των Άλμπαν Μπεργκ και Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ. Σολίστ στο βιολί ο εξάρxων της ΚΟΘ, Αντώνης Σουσάμογλου, και μαέστρος ο βασικός αρχιμουσικός της, Leo McFall.

Αντώνης Σουσάμογλου @ Yannis Gutmann. Πηγή φωτ.: ΚΟΘ

Η ξακουστή σύζυγος του Γκούσταβ Μάλερ, Άλμα, βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος. Το κοντσέρτο για βιολί του Μπεργκ, γραμμένο στην περίοδο του μεσοπολέμου, είναι ένα σπάνιας ομορφιάς έργο που συνδυάζει τη βιρτουοζιτέ με την ηχοχρωματική ευαισθησία και τις ουράνιες μελωδίες του. Ο συνθέτης το έγραψε «στη μνήμη ενός αγγέλου» συγκλονισμένος από το χαμό της 18χρονης κόρης της Άλμα Μάλερ, χήρας του Γκούσταβ Μάλερ και του διάσημου αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους.

H «Γοργόνα» του Τσεμλίνσκυ είναι μια μαγευτική φαντασία βασισμένη στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Μικρή Γοργόνα». Την εμπνεύστηκε από την αγάπη του για την Άλμα Σίντλερ, πριν αυτή γνωρίσει τον Γκούσταβ και γίνει η διάσημη Άλμα Μάλερ.

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η Βιέννη βρισκόταν στο επίκεντρο μίας αυτοκρατορίας που κατέρρεε, όμως παρόλα αυτά αποτέλεσε το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μέσα από την άνθηση των τεχνών και των επιστημών. Η μουσική του Χόλυγουντ, ο μοντερνισμός των Σαίνμπεργκ και Μπεργκ, αλλά και η ψυχανάλυση του Φρόιντ γεννήθηκαν μέσα στα ερείπια αυτής της σπουδαίας πόλης, η οποία χάρισε στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να εξελιχθεί, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τέχνη, όπως έκανε και κατά την περίοδο της ακμής της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Η αφίσα της συναυλίας. Πηγή φωτ.: ΚΟΘ

Οι τιμές εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 5 και 15 ευρώ. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ και τους φοιτητές του ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ.

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ

Εκδοτήριο ΚΟΘ: Εθνικής Αμύνης 2, Τηλ. 2310236990, Ώρες λειτουργίας: 8:00-14:30. Ηλεκτρονικό εισιτήριο εδώ.

Πηγή κεντρικής φωτ.: ΚΟΘ/ Viktorija Vucheva