“Έρχεται η μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κεντρική Μακεδονία”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Στους πόρους που προορίζονται για την Κεντρική Μακεδονία και στα έργα που υλοποιούνται αναφέρεται σε συνέντευξή του στην “Πολιτική” ο Απόστολος Τζιτζικώστας.  “Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πόρους ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους από την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας”, δηλώνει.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μιλάει για την νέα υποψηφιότητά του το 2023 σημειώνοντας πως στόχος του είναι να ολοκληρώσει την προσπάθεια για τη “Μακεδονία του 2030” ενώ τονιζει πως μαζί του και στις επόμενες εκλογές θα είναι η Βούλα Πατουλίδου. 

 

Περιμένετε επιπτώσεις στις εξαγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες ή τον τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων;

Ο πόλεμος, πέρα από τα δεινά που προκαλεί στους ανθρώπους, έχει πάντα και οικονομικές επιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες και πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις, κάτι που είναι και σε άμεση συνάρτηση με τη διάρκεια του πολέμου. Οπότε το πρώτο και πιο σημαντικό, είναι να σταματήσει άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα τώρα για τον τουρισμό, η προσπάθειά μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου, είναι να αντισταθμίσουμε τις επιπτώσεις με δυναμική προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πολλές αγορές-στόχους ταυτόχρονα, κάτι που ήδη κάνουμε συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις τουρισμού, στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τις αραβικές χώρες, όπως για παράδειγμα στην EXPO του Ντουμπάι που πρόσφατα επισκέφθηκα και παρουσίασα τον τόπο μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Είναι μία στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα, καθώς την Κεντρική Μακεδονία επισκέπτονται πλέον, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες τόσο από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές των ΗΠΑ και της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, όσο και από νέες και διαφορετικές περιοχές από όλο τον κόσμο.

Την ίδια στρατηγική εφαρμόζουμε και στις εξαγωγές, με ταυτόχρονη παρουσία σε όλες τις εμπορικές και αγροδιατροφικές εκθέσεις μαζί με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του κλάδου, προβάλλοντας τα μακεδονικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και σας θυμίζω ότι ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας σε διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το ποσοστό αύξησης των εξαγωγών της χώρας.

 

Έχετε μια πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών. Ένας Έλληνας σε ένα τόσο υψηλό αξίωμα πως μπορεί να βοηθήσει στα θέματα της χώρας και της περιοχής; 

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό ότι η φωνή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ελλάδος ακούγεται δυνατά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε τη δυνατότητα ως Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας να διεκδικήσουμε ακόμα πιο κεντρικό ρόλο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, όπως τα προγράμματα στήριξης των επιχιερήσεων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που πετύχαμε στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Ουσιαστικά, η θέση που έχω διατυπώσει επανειλημμένα για τη μετάβαση από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση στη χώρα μας, αποτελεί πλέον το κοινό αίτημα όλων των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων της Ευρώπης. Πιστεύω πραγματικά ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να γίνουν οι ισχυρές ατμομηχανές για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης που θα φτάσει σε όλους τους πολίτες, μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, αλλά και για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες.

 

Πόσοι πόροι έρχονται στην Κεντρική Μακεδονία από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και πώς θα αξιοποιηθούν;

Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πόρους ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους από την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας.

Ταυτόχρονα, αυτό που έχω επισημάνει για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και εκεί είναι και ο κρίσιμος ρόλος της Περιφέρειας που μπορεί να διασφαλίσει ότι κάθε έργο θα ενταχθεί στο κατάλληλο πρόγραμμα ώστε να μη χαθεί ούτε χρόνος, ούτε πόροι. Και βέβαια προτεραιότητές μας, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η ψηφιακή μετάβαση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλάγής, η αναβάθμιση των υποδομών και η στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

 

Είστε περιφερειάρχης από το 2013. Πριν τις εκλογές του 2019 ζητήσατε επανεκλογή για να συνεχίσετε το έργο σας. Έχετε ήδη ανακοινώσει πως θα είστε υποψήφιος και στις εκλογές του 2023. Με ποιο στόχο; Δεν θα είναι ήδη πολλά δέκα χρόνια στη θέση;

Τα τελευταία οχτώ χρόνια διαχειριστήκαμε στην περιοχή μας, δύο σαρωτικές κρίσεις, την οικονομική και την υγειονομική εξαιτίας της πανδημίας, που δημιούργησαν πολλές, νέες ανάγκες και προτεραιότητες, όπως: τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο υποστηρίξαμε με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό. Τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, που ενισχύσαμε με το πρόγραμμα “Διέξοδος” και πολλά άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας με κοινωνικές δομές που δημιουργήσαμε και χρηματοδοτούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Ζήσαμε capital controls, κλειστές τράπεζες, κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας. Και παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα προβλήματα καταφέραμε να εκτοξεύσουμε τους ρυθμούς απορρόφησης πόρων και υλοποίησης έργων στην περιοχή μας, να κατακτήσουμε την πρωτιά στον τουρισμό και τις εξαγωγές, να πετύχουμε μικρές και μεγάλες νίκες για τον τόπο μας.

Σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, έχει σε εξέλιξη 8.514 μικρά, μεσαία και μέγάλα έργα και δράσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους τομείς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ουσιαστικά χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που αποτελεί το κοινό όραμα που μας ενώνει. Αυτό το έργο δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Θέλουμε να το ολοκληρώσουμε και γι’ αυτό θα ζητήσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στις εκλογές του 2023.

 

“Μαζί με την Πατουλίδου και το 2023”

Ακούγονται πολλά σενάρια για μια πολύ στενή συνεργάτιδά και «μεταγραφή» σας από το 2014, τη Βούλα Πατουλίδου. Θα τη θέλατε δίπλα σας στις επόμενες εκλογές;

Όλα όσα πετυχαίνουμε τα πετυχαίνουμε ως ομάδα. Η Βούλα Πατουλίδα είναι μία πολύτιμη και ιδιαίτερα στενή συνεργάτιδά μου με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον τόπο μας και το μέλλον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δεν είναι άνθρωπος που θα άφηνε ένα τόσο σημαντικό έργο στη μέση. Με τη Βούλα θα δώσουμε μαζί τη μάχη στις εκλογές του 2023.

Εκτιμάτε πως μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία έρχονται πιο κοντά οι βουλευτικές εκλογές; Πως βλέπετε να διαμορφώνετε το εγχώριο πολιτικό σκηνικό;

Θα επαναλάβω την πάγια θέση μου ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται στο τέλος της τετραετίας. Θεωρώ πως κάποια στιγμή στην Ελλάδα, πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για εκλογές από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, Είναι μία παθογένεια που δεν βοηθάει τη χώρα μας.