Επιθεωρητής ΟΣΕ: Επιρρίπτει τις ευθύνες σε σταθμάρχη και μηχανοδηγό

από Team MyPortal.gr
sms

Ευθύνες στον σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας επέρριψε στην κατάθεσή του στον ανακριτή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, παρουσιάζοντας τη δική του άποψη για τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, σημαντικά τμήματα της οποίας φέρνει στη δημοσιότητα το Mega, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, που έλαβε αναρρωτική άδεια 30 ημερών λίγες ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ανέφερε τι του είπε ο σταθμάρχης μετά τη σύγκρουση στην πρώτη τους επικοινωνία και πώς ο 59χρονος έμεινε εκείνη τη νύχτα μόνος στο σταθμαρχείο νωρίτερα.

«Όταν στη 01:15 συνάντησα τον σταθμάρχη, τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του ενώ υπήρχε σταθμάρχης. Μου απάντησε ότι ο προηγούμενος παρέδωσε σε αυτόν και έφυγε γύρω στις 21:45 με 21:50. Πήγα στον προηγούμενο σταθμάρχη, τον ξαναρώτησα τι ώρα έφυγε και αυτός μου απάντησε ότι παρέδωσε κανονικά δίχως να προσδιορίσει ακριβές χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι αν εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597, ίσως να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο μετά τη σύγκρουση ο σταθμάρχης Λάρισας έκανε αναφορά σε προβλήματα που είχαν τα κλειδιά από το ξεκίνημα της βάρδιας. Ο επιθεωρητής τονίζει πως δεν είχε ενημέρωση.

«Σαν προϊστάμενος, δεν είχα καμία ενημέρωση αν υπήρχε πρόβλημα. Ό,τι πρόβλημα παρουσιάζεται στον εκάστοτε σταθμό, σταθμάρχης αναφέρει την βλάβη διαβιβάζεται στην επιθεώρηση κι εμείς την διαβιβάζουμε στην αρμόδια υπηρεσία στην Αθήνα».

Το μοιραίο κλειδί και το μεγάλο λάθος

«Ο σταθμάρχης για να εισέλθει η 2597, έκανε τοπικό χειρισμό – χειροκίνητα – των διαγωνίων 118 Β και 118 Α και η αμαξοστοιχία εισήλθε στη γραμμή και στάθμευσε περί ώρα 22:37. Η αμαξοστοιχία 62 όπως προείπα, κινούνταν από τα Παλαιοφάρσαλα στη γραμμή καθόδου. Στην αιχμή 101 υπήρχε κλειδούχος ο όποιος με εντολή του σταθμάρχη γύρισε το κλειδί 101 και η αμαξοστοιχία εισήλθε κανονικά στη γραμμή ανόδου, δηλαδή την 2η. Αφίχθη στις 23:02 σύμφωνα με το σταθμάρχη και αναχώρησε στις 23:04».

Το Intercity 62 κινείται από Παλαιοφάρσαλα για Λάρισα στο αντίθετο ρεύμα, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Η αμαξοστοιχία 62 αναχώρησε από το σταθμό Παλαιοφαρσαλο στις 22:30 περίπου επι μονής γραμμής καθόδου, δηλαδή αντίθετα στην άλλη γραμμή διότι γινόταν κάποιες εργασίες στη γραμμή ανόδου. Αναχώρησε με υπόδειγμα 1001 μέχρι την 1η αιχμή του σταθμού Λάρισα στην 101. Μέχρι την αιχμή 101 κινήθηκε ανάποδα κι από κει με εντολή του σταθμάρχη στον κλειδούχο, διευθετήθηκε να εισέλθει στη γραμμή ανόδου, όπου εισήλθε και αφίχθη στο σταθμό της Λάρισας», κατέθεσε.

Λίγο πριν τη μετωπική σύγκρουση

Ο επιθεωρητής υποστηρίζει ότι εκτός από τον σταθμάρχη που ξέχασε αυτό το κλειδί στη διαγώνιο, έχει ευθύνη και ο άτυχος μηχανοδηγός του Intercity 62.

«Ο μηχανοδηγός σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001. Ο συγκεκριμένος οδηγός Κουτσούμπας Γεώργιος, απ’ όσο γνωρίζω το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα –- Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο μηχανοδηγός εκείνα τα καθοριστικά λεπτά προσπαθούσε μάταια να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη Λάρισας και στη συνέχεια με συναδέλφους του, από άλλες αμαξοστοιχίες, χωρίς να τα καταφέρει.

«Ο μηχανοδηγός ήταν υποχρεωμένος και όφειλε να εκφωνήσει αυτό που του είπε ο σταθμάρχης. Δεν ξέρω αν το έπραξε και εκφώνησε αυτό που του είπε ο σταθμάρχης. Στην περίπτωση που δεν το έπραξε, ο σταθμάρχης έπρεπε να τον ρωτήσει εάν το κατάλαβε και να επακολουθήσει διάλογος για το αν έχει ακούσει την εντολή. Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε κανονικά στη γραμμή ανόδου και φτάνοντας στις αιχμές 118 Α και 118 Β που είχαν αφεθεί στη διαγώνιο από την διέλευση της 2557, εξετράπη και εισήλθε στη γραμμή καθόδου», ανέφερε.

Σε πολλά σημεία της κατάθεσής του, ο επιθεωρητής καταλογίζει – εμμέσως πλην σαφώς – ευθύνες στον κατηγορούμενο σταθμάρχη και μιλάει για παραλείψεις ετών στο δίκτυο. «Επί σειρά ετών, πάνω από έξι – επτά χρόνια και στην άνοδο και στην κάθοδο δε λειτουργούσαν τα φώτοσήματα, ήταν μονίμως κόκκινα. Άρα για να αναχωρήσει κάθε αμαξοστοιχία, έπρεπε να επιδοθεί από τον σταθμάρχη στον εκάστοτε μηχανοδηγό υπόδειγμα ειδοποίησης 1001».

«Όταν η αμαξοστοιχία βρίσκεται σε μια γραμμή κυκλοφορίας, όλες οι αιχμές πρέπει να είναι τοποθετημένες σωστά για να φύγει. Οι αιχμές είναι τα κλειδιά που υπάρχουν στις σιδηροδρομικές γραμμές. Συγκεκριμένα, είναι σε διαγωνίους και ορίζουν σε ποια γραμμή θα μπει κάθε τρένο», πρόσθεσε.