Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δύο επιλογές για το voucher, τι θα κρίνει τους δικαιούχους

από Κρινής Παναγιώτης
sms

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.  Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμανθεί από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό ανάλογα το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά.

Στο διαδικαστικό κομμάτι η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Σε θέσεις μάχης οι μεγάλες αλυσίδες

Θέση μάχης έχουν πάρει οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρικών ειδών εν όψει της προκήρυξης του προγράμματος. Ως προς τις τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την μάρκα και την ενεργειακή κλάση. Ενδεικτικά, ένα κλιματιστικό 9.000 BTU A++ όχι πολύ γνωστής εταιρίας, κοστίζει 350 ευρώ. Με την επιδότηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί από 30% έως 50% ανάλογα με τα εισοδήματα και τα κοινωνικά κριτήρια, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για το ίδιο προϊόν από 175 ευρώ έως 245 ευρώ.