Ένα success story για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Ένα success story για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ήταν το θέμα του τρίτου πάνελ του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ) και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» με την υποστήριξη του ΜyPortal.gr.

Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας σήμερα είναι ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης η οποία θα στηρίζεται ισόρροπα σε τρεις πυλώνες: οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον. Μάλιστα, όπως είπε, τα έργα Μετρό συμβάλλουν στον τριπλό αυτό στόχο. Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του μετρό. Όπως είπε μέσα στο 2019 αρχίζει η δοκιμαστική λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ τέλη του 2020 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της βασικής γραμμής στο σύνολό της, εκτός από τον σταθμό της Βενιζέλου. Λίγους μήνες μετά και μέσα στο 2021 θα ακολουθήσει και η εμπορική λειτουργία της γραμμής επέκτασης της Καλαμαριάς.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε. τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει. “Γίνεται μια σύγχρονη και ελκυστική μεγαλούπολη, φιλική στους πολίτες και τους επισκέπτες της, συμφιλιωμένη με το παρελθόν της και διεκδικεί μια προνομιακή θέση στο νέο αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής”, κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης τόνισε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλους τους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες για να προχωρήσουμε μπροστά. “Όσο μεγάλες όμως και καινοτόμες ιδέες και αν έχουμε, αν δεν έχουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε”, είπε ο κ. Λουφάκης. Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι η πόλη έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη τόνισε ότι τo success story του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κουβαλά πίσω του δυο λέξεις… πολλή δουλειά. “Εμείς στο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας αρχικά οργανωθήκαμε, σχεδιάσαμε βρήκαμε ανθρώπους με αγάπη για να “τρέξουν” όλα τα πρότζεκτ, δουλέψαμε πολύ και εν τέλει δικαιωθήκαμε (δικαιωθήκαμε όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά γιατί καταρρίψαμε το μύθο ότι οι υπάλληλοι στο δημόσιο δεν θέλουν να δουλεύουν). Ναι αυτό είναι ένα success story. Ναι, αυτό μας οδήγησε «Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και συγκυριών, αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, σήμερα με περηφάνια να λέμε ότι αποτελούμε πυξίδα για όλη την Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων”, είπε ο κ. Γεράνης.

“Στη νέα εποχή που διανύουμε ως χώρα πρέπει να στρέψουμε την ματιά μας στη Βόρειο Ελλάδα, η Μακεδονία μας και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων, πρέπει να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν αξίζουμε την μιζέρια και το διχασμό, ταυτόχρονα με τις μεγάλες επενδύσεις σε αεροδρόμια, ΟΣΕ, λιμάνια, αέριο θα έχουμε να επιδείξουμε όχι μόνο Πανελλαδικά αλλά σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη την τεχνογνωσία μας και με υπερηφάνεια τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο πράττουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων”, είπε ο κ. Γεράνης και κατέληξε: “Η Κεντρική Μακεδονία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μας θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της Τεχνολογικής ανάπτυξης στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε αυτό το όραμα, μίλησα για την Εγνατία Διαχείρισης απορριμμάτων μια πρόταση που θα συνενώνει ακόμη και τις 5 περιφέρειες”.