Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία: Δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες ή θύματα από το σεισμό

από Team MyPortal.gr
sms

ΟΈλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης σημείωσε πως δεν υπάρχουν τραυματίες ή θύματα Έλληνες από τον σεισμό, ενώ σημείωσε πως λόγω των τραγικών γεγονότων το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χαλαρώσει.

«Υπάρχουν πολυάριθμες εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης από τους Τούρκους πολίτες. Έχουν υπάρξει και επαφές μεταξύ των ηγεσιών μας. Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει σε μήκος χρόνου, θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες. Οπωσδήποτε το κλίμα το γενικότερο δείχνει μια χαλάρωση», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχουμε να κάνουμε μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων, ενδεχομένως μία από τις βαρύτερες που έχουν συμβεί στην περιοχή μας. Μέχρι στιγμής οι επίσημες καταγραφές μιλούν για 8.000 θύματα και έναν τεράστιο αριθμό ατόμων που είναι εκτός κατοικιών τους (…)

Η πρεσβεία αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Ασχολούμαστε με την καθημερινή διαχείριση του θέματος αυτού. Απλά να σας πω ότι αυτή τη στιγμή επιβλέπουμε και διευκολύνουμε τις αποστολές τις ελληνικές, τις σωστικές. Έχουμε κάνει και μια δική μας αποστολή, επίσης για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.

Έλληνες θύματα, ή τραυματίες δεν έχουμε. Ήρθαμε σε επαφή με σχεδόν με το σύνολο των Ελλήνων που είναι στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής η αποστολή μας έχει ανασύρει 4 άτομα, ενώ από τις άλλες αποστολές, έχουν ανασυρθεί επίσης αρκετοί, οι οποίοι όμως ήταν νεκροί (…)

Κάποια στιγμή ασφαλώς οι Τούρκοι θα αντιληφθούν ότι όχι απλώς δεν είμαστε εχθροί τους, αλλά είμαστε και πιθανότατα οι καλύτεροι φίλοι που θα μπορούσαν να είχαν ποτέ. Ελπίζω να έρθει κάποια στιγμή ο χρόνος να το καταλάβουν. Αν σε αυτό συμβάλλει και η τηλεόραση, γιατί όχι; Κάθε μέσο είναι καλό για τον σκοπό αυτό».