Δένδιας: Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων αποδίδει καρπούς

από Team MyPortal.gr
sms

“Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων αποδίδει καρπούς”, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του και τονίζει ότι “λαμβάνουμε πλέον σε σημαντικό βαθμό τη στήριξη των εταίρων μας, οι οποίοι, σε σύγκριση με το παρελθόν, κατανοούν περισσότερο τις θέσεις μας, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.

Όπως επισημαίνει, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Ουάσινγκτον, αλλά και σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης, έχει αλλάξει ριζικά, κάτι το οποίο δεν ήταν αυτονόητο 2 ή 3 χρόνια πριν και ξεκαθαρίζει πως “πέρα από τις προφορικές δηλώσεις, έχουμε γραπτές δεσμεύσεις, συμφωνίες με στρατηγικούς εταίρους, οι οποίες μας ενισχύουν ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή”.

Υπενθυμίζει δε, πως στις πρόσφατες επιστολές που απέστειλε σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δε χρειάστηκε καν να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της Ελλάδας, καθώς “οι εξωφρενικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που απλώς παραθέσαμε, συνιστούν άμεση απόδειξη, δεν χρήζουν περαιτέρω σχολίων”.

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Ελλάδα δεν υποτιμά τις διαρκείς απειλές και δεν εφησυχάζει. Άλλωστε, όπως αναφέρει, παρατηρείται μια πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε, ούτε σε περιόδους μεγάλης κρίσης. “Η ρητορική αναπαράγεται καθημερινά από Τούρκους αξιωματούχους και από τα τουρκικά μέσα, ενώ έχει ξεκινήσει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τον εθνικιστικό λόγο”, σημειώνει.

“Δεν πρέπει να την αποδίδουμε απλώς σε προεκλογικές σκοπιμότητες”, ξεκαθαρίζει. “Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης διαρκείας, η οποία δυστυχώς μπολιάζει την τουρκική κοινωνία. Πρόκειται πλέον για ευθείες απειλές εισβολής σε ελληνικό έδαφος, δεν μιλάμε για δυνητικές απειλές”.

“Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μία συνεχή προσπάθεια σπίλωσης της δημόσιας εικόνας της χώρας μας, μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων, που “ξεφεύγει από τα όρια του αναθεωρητισμού και κινείται στη σφαίρα της ακραίας εθνικιστικής ρητορικής και του ‘ονείρου’ για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας”.

Η Ελλάδα, σημειώνει ο κ. Δένδιας απαντά “με ψυχραιμία. Εκπέμπουμε μήνυμα υπευθυνότητας και αναδεικνύουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια”.

“Δεν θα επιτρέψουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Προστατεύουμε τα συμφέροντά μας, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας”, υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή του ότι η Ελλάδα «επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της» το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι αυτό “αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το οποίο η χώρα μας θα ασκήσει σε όποιο σημείο και όποια στιγμή η ίδια θα επιλέξει, με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων”.

Άλλωστε, με βάση το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, η χώρα μας δηλώνει με σαφήνεια ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει το αντίστοιχο δικαίωμα και στις άλλες περιοχές της επικράτειας.

Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει ότι έχει εκφράσει την ανησυχία του, τόσο στους ομολόγους του στην περιοχή, όσο και στην ΕΕ, για την επιρροή, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά εν γένει αναθεωρητικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή. “Η συνεπής και έμπρακτη δέσμευση στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί μονόδρομο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της”, σημειώνει.

“Η Ευρώπη είναι το μέλλον των Βαλκανίων και όχι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, υπογραμμίζει. “Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα προχωρήσουμε, χωρίς να μεμψιμοιρούμε, αλλά με διάθεση να επαναφέρουμε στο προσκήνιο έναν «ηγετικό» ρόλο της Ελλάδας”.