Δ.Γαλαμάτης: Διάσωση εγκλωβισμένου με χρήση του 112 στον Δήμο Βόλβης

Η αξιοποίησή του τριψήφιου αριθμού κλήσης 112 για επείγοντα περιστατικά από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόλβης διέσωσε εγκλωβισμένο.

 

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του «112» σε επιχείρηση διάσωσης ενός πολίτη, που συμπτωματικά εξελίχθηκε το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου (11/2) στον ορεινό όγκο Βρασνών – Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο πολίτης αποπροσανατολίστηκε στον ορεινό όγκο Βρασνών – Ασπροβάλτας, ενώ ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος λόγω έλλειψης σημείου αναφοράς.

Ο ίδιος, από το σημείο που είχε εγκλωβιστεί, επικοινώνησε στις 01:00 π.μ. απευθείας με τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη ο οποίος κινητοποίησε άμεσα την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέλαβε δράση ζητώντας τη συνδρομή του «112».

Το «112» κατάφερε να εντοπίσει το στίγμα του εγκλωβισμένου στον ορεινό όγκο των Βρασνών, εντοπίζοντας το κινητό του τηλέφωνο με τη χρήση δορυφόρου. Σε συνέχεια ενημερώθηκε η πολιτική προστασία του Δήμου η οποία σε συνεργασία με την πυροσβεστική και τις αστυνομικές δυνάμεις, βρήκε τον αγνοούμενο τις πρώτες πρωινές ώρες και του παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Ο εντοπισμός και η διάσωση θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς τη συνδρομή της υπηρεσίας «112».

Ο Δήμαρχος Βόλβης κ.Γαλαμάτης δήλωσε σχετικά: Η συμβολή του «112» υπήρξε καταλυτική στον εντοπισμό του συμπολίτη μας. Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ το Πυροσβεστικό σώμα Σταυρού, το Α.Τ. Αγίου Γεωργίου, το Α.Τ. Σοχού και φυσικά το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας για τον άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο δράσης τους για την αντιμετώπιση του περιστατικού».

Το 112

Το Σαββάτο 11 Φεβρουαρίου εορτάστηκε η «Ευρωπαϊκή ημέρα 112». Το 112 αποτελεί τον τριψήφιο αριθμό κλήσης για επείγοντα περιστατικά που ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί από το 2000 και έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τις συντεταγμένες του έκτακτου συμβάντος με τη χρήση δορυφόρου μέσα από τα δίκτυα επικοινωνίας. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία ανάλογα με την περίσταση.

Στην Ελλάδα το «112» λειτουργεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών. Η επικοινωνία με την υπηρεσία γίνεται χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.

No Comments Yet

Comments are closed