Χρ. Σταϊκούρας: Περίπου 1 δισ. ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους στις αρχές του 2024

από Team MyPortal.gr
sms

«Στις αρχές του 2024, μόνιμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μία βοήθεια της τάξεως αθροιστικά των 800-900 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου δηλαδή 1 δις» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημείωσε δε πως φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια εντελώς καθηλωμένων μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μία αύξηση 200 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 80% από την μη εισφορά 1% στο ταμείο τους. Αυτά είναι τα πρώτα 280 εκατ. ευρώ που φέτος ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι τα βλέπουν στο πορτοφόλι τους, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες μέσα στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι οι γιατροί που «από φέτος μόνιμα βλέπουν σημαντική αύξηση των μισθών τους κατά 10%, που αυτό είναι άλλα 87 εκατομμύρια ευρώ».

«Και έρχεται η κυβέρνηση με ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα φτιάξουμε μέσα στο 2023, να προσθέσουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στα χαμηλότερα κλιμάκια αλλά και στις θέσεις ευθύνης και στους ένστολους και στα μέλη ΔΕΠ, άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σχετικά με την επαναφορά της 13ης σύνταξης για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας χθες, όπως και για απόδοση των αναδρομικών και της αποκατάστασης, όπως είπε χαρακτηριστικά της αδικίας για την προσωπική διαφορά, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «τα λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια τα οποία υπόσχεται ο κ. Τσίπρας σαν να είναι μια νέα Θεσσαλονίκη, την έχει βιώσει ο Έλληνας πολίτης με το 3ο επώδυνο μνημόνιο. Συνεπώς, χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη».

Αναφερόμενος από την άλλη μεριά, στην φράση του Πρωθυπουργού χθες στην θεματική συνέντευξη τύπου, ότι «με πολιτική αστάθεια δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλια», ο κ. Σταϊκούρας υπερθέματισε λέγοντας πως «είναι πρόδηλο παγκοσμίως ότι όσο μεγαλύτερη σταθερότητα υπάρχει και λιγότερες αβεβαιότητες στα εθνικά και τα διεθνή οικονομικά περιβάλλοντα, τόσο οι χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναβαθμιστούν».

Σε σχέση με την αναμενόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εργασίας είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους γι’ αυτό το ζήτημα και θα ακολουθήσει εισήγηση του υπουργού Εργασίας στον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης. «Αυτό που ισχύει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία αύξηση, τρίτη αύξηση, του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει αυτή να είναι και ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και οι επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Κατόπιν, ο κ. Υπουργός ρωτήθηκε εάν στο πλαίσιο αυτό,  θα μπορούσε να αποφασιστεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να απαντήσει  πως «όλα είναι ζητήματα δημοσιονομικού χώρου και προτεραιοτήτων που θα συνθέσει ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση», ενώ σε σχέση με το πώς θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος την χρονιά που διανύουμε, τόνισε ότι «Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον επόμενο μήνα και ανάλογα με το από πού προέρχεται αυτό, δηλαδή, αν το έρχεται αυτό από καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά, είτε έρχεται βραχυπρόθεσμα από κάποιες μεταβολές οι οποίες δεν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Μετά από τέσσερις μήνες θα έχουμε καλύτερα δεδομένα για την επόμενη περίοδο, μετά από έξι μήνες και ούτω καθεξής» ανέφερε αναλυτικά ο Υπουργός.

Ειδικά όσο αφορά στην ακρίβεια, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει μετατοπιστεί στα τρόφιμα παγκοσμίως. Στις 38 χώρες και του ΟΟΣΑ, οι 33 έχουν διψήφιο ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα ανέφερε και η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, έρχεται δώρο του Πάσχα για συνταξιούχους και ευάλωτους πριν τις εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε «δεν θα σχολιάσω κανένα μέτρο που αφορά το μέλλον, διότι η σωστή αλληλουχία των γεγονότων είναι πρώτα μετράμε, βρίσκουμε τον χώρο, συζητάμε με τον πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός θέτει τις προτεραιότητες, κάνουμε ανακοινώσεις και μετά εξειδικεύουμε».

Τέλος, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2% το 2023, ο  κ. Υπουργός ανέφερε τα εξής. «Φαίνεται ότι κινούμαστε ικανοποιητικά. Φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά στο στόχο για 2%, ο προϋπολογισμός έχει 1,6%. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε μια εξωγενή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κρίση χτυπάει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρέπει συνεπώς, όχι μόνο να βλέπουμε πως πηγαίνουμε εμείς ως χώρα, αλλά πρέπει να βλέπουμε και πώς πηγαίνουμε εμείς ως χώρα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».