Bαριές καμπάνες προβλέπει ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

της Βαρβάρας Ζούκα

 

Σε ένα γενναίο… restart στην καθαριότητα, που ήταν ο τομέας στον οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης πονούσε περισσότερο από κάθε άλλον, προχώρησε η νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη. Με την αποκατάσταση μέσα στο πρώτο δίμηνο της θητείας της μιας κανονικότητας στην πολύπαθη καθαριότητα, η καινούρια δημοτική αρχή σκοπεύει πλέον να θέσει σε ισχύ έναν νέο κανονισμό, ο οποίος θα αποτελέσει ένα συμβόλαιο μεταξύ δήμου και δημοτών για μια καθαρή Θεσσαλονίκη, αλλά συγχρόνως θα προβλέπει και τσουχτερά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα διαπιστώνεται ότι η συμφωνία αυτή δεν τηρείται.

Μέσα από την εφαρμογή του νέου κανονισμού καθαριότητας, που αναμένεται αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, ο δήμος Θεσσαλονίκης προσβλέπει στη βελτίωση της καθαριότητας παράλληλα με την ενίσχυση της ανακύκλωσης, την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

Στοίχημα η συμφωνία με τους καταστηματάρχες

Σε θεμελιώδες ζήτημα αναδεικνύεται η καλή συνεννόηση με τα μεγάλα καταστήματα της πόλης -τόσο τα εμπορικά όσο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- που παράγουν τεράστιους όγκους απορριμμάτων. Στο πρόσφατο παρελθόν, άλλωστε, ήταν συνηθισμένες οι εικόνες με τους ξεχειλισμένους κάδους γύρω από κεντρικά καταστήματα αλλά και με τα κατειλημμένα πεζοδρόμια από κούτες και κάθε λογής ανακυκλώσιμα υλικά και απορρίμματα.

Με τον καινούριο κανονισμό καθαριότητας τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα, τα ξενοδοχεία, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένα να προμηθευτούν συμπιεστή χαρτιών και άλλων αντικειμένων, ώστε τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα απορρίμματα που παράγουν να καταλήγουν στους κάδους, αφότου θα έχουν συμπιεστεί.

Συγχρόνως, υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι παρακείμενοι κοινόχρηστοι χώροι κατά τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των εμπορικών καταστημάτων θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί.

Σε περίπτωση, εξάλλου, διοργάνωσης εκδηλώσεων σε δημοτικούς ή δημόσιους χώρους από διάφορους φορείς ή ιδιώτες, η ευθύνη για την καθαριότητα των χώρων -τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας των εκδηλώσεων- θα βαραίνει τους διοργανωτές.

Σε περίπτωση, μάλιστα, μη συμμόρφωσης προβλέπονται βαριές καμπάνες, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 1.000 ευρώ.

 

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Ο κανονισμός, που θα τεθεί σε ισχύ, περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και των δημοτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την εξασφάλιση της καθαριότητας των εξωτερικών χώρων, την προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης και την ενημέρωση των δημοτών.

Συγχρόνως, όμως, προβλέπονται πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του κανονισμού. Ορισμένα από τα πλέον καίρια πρόστιμα που περιλαμβάνονται στον νέο κανονισμό είναι τα εξής;

– Μη απομάκρυνση οχήματος για υλοποίηση δράσης σαρώματος κατόπιν ειδοποίησης (90 ευρώ)

– Απόρριψη μικροαπορριμμάτων σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους (300 ευρώ)

– Ρύπανση ή/και καταστροφή κάδων και εξοπλισμού καθαριότητας (300 ευρώ)

– Ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, οικοδομών, δημοτικών κτιρίων, αστικού εξοπλισμού και άλλων επιφανειών σε δημόσιο χώρο (300 ευρώ)

– Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από περιττώματα ζώων συντροφιάς (100 ευρώ)

– Απόθεση απορριμμάτων εκτός κάδων (300 ευρώ)

– Εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων σε κοινόχρηστους χώρους (500 ευρώ)

– Αφαίρεση υλικών μέσα από κάδους μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων (300 ευρώ)

– Μη τήρηση καθαριότητας δημοτικών και δημόσιων χώρων κατά τη διοργάνωση εκδηλώσεων από ιδιώτες (1.000 ευρώ)

– Μη συμμόρφωση ως προς την υποχρέωση χρήσης συμπιεστή απορριμμάτων (600 ευρώ και διπλασιασμός προστίμου σε περίπτωση υποτροπής)

– Απόρριψη ανακυκλώσιμων αποβλήτων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εκτός των μπλε κάδων ανακύκλωσης (300 ευρώ)

– Εγκατάλειψη οχημάτων ή μηχανημάτων σε οδούς ή άλλους κοινόχρηστους χώρους (150 ευρώ)

– Αυθαίρετη εναπόθεση μπάζων σε πεζοδρόμια, δρόμους, κοινόχρηστους χώρους (500 ευρώ)

– Ρύπανση κοινόχρηστων χώρων με διαφημιστικά έντυπα, αφίσες κλπ (300 ευρώ)

– Παρεμπόδιση αποκομιδής λόγω παράνομης στάθμευσης (150 ευρώ)

– Μετακίνηση ή απομάκρυνση κάδων (300 ευρώ)

 

Έρχονται οι επόπτες γειτονιάς

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού καθαριότητας θα συνδεθεί με τον θεσμό των εποπτών γειτονιάς, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας δημοτικής αρχής, τον δικό της επόπτη θα αποκτήσει καθεμία από τις συνολικά 24 συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Οι επόπτες θα έχουν στον τομέα ευθύνης τους όχι μόνον τα θέματα που αφορούν την καθαριότητα, αλλά κάθε ζήτημα που αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, από τις σπασμένες πλάκες στα πεζοδρόμια μέχρι τις βλάβες στον ηλεκτροφωτισμό. Δικαίωμα επιβολής προστίμων θα έχουν ακόμη τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 13-2024)