Άρση lockdown: «Άλλο η χαλάρωση των περιορισμών, άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που αίρονται καθώς από σήμερα καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις (13033) και τα ψώνια (13032), ανοίγουν εκ νέου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ για να ταξιδέψει κανείς σε νησιά θα πρέπει να έχει αρνητικό τεστ κάθε τύπου (rapid, self ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας ενώ πρόσθεσε ότι τώρα φαίνεται στα κρούσματα το αποτύπωμα της περιόδου του Πάσχα. Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία, ο δείκτης Rt είναι στο 0,83, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Ωστόσο επισήμανε ότι παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα. Επιβαρυμένο είναι το φορτίο σε Αιτωλοακαρνανία και σε κάποια νησιά.

Τα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20-36 ετών με κύριες πηγές μετάδοσης τις συναθροίσεις και την οικογένεια. «Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τα ιατρικά πρωτόκολλα προστασίας, παρά το γεγονός ότι από σήμερα αίρονται μια σειρά περιορισμών. Στη συνέχεια επισήμανε πως δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε επιμελείς στην τήρηση των κανόνων καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα ορισμένων περιοχών προκαλούν προβληματισμό. «Κάθε εμβόλιο μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Σημεία αποσυμπίεσης δείχνει το σύστημα υγείας

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

No Comments Yet

Comments are closed