Απο 11 ως 19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία

από Team MyPortal.gr
sms

Με την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία, αναμένεται να ανοίξει το εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ-Helexpo AE για το 2021, το οποίο περιλαμβάνει άλλες τέσσερις διοργανώσεις, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης.

«Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν η διαδικασία του εμβολιασμού και η πορεία της πανδημίας, ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε την 85η ΔΕΘ στη φυσική της μορφή, έστω με τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας. Μακάρι να εξελιχθούν όλα κατ’ ευχήν και να μπορέσουμε σύντομα να επιστρέψουμε στα προ κορονοϊού δεδομένα. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι ο εμβολιασμός», σημειώνει ο κ. Ποζρικίδης.

Στο ερώτημα πώς εξελίσσονται οι συνομιλίες με τη γαλλική πλευρά για τη συμμετοχή της Γαλλίας ως τιμώμενης χώρας στην 85η ΔΕΘ, επισημαίνει ότι, οργανωτικά, οι επαφές με τους Γάλλους πραγματοποιούνται κανονικά, παρότι από πλευράς των γαλλικών εταιρειών υπάρχει -λόγω της ρευστής κατάστασης- διστακτικότητα στο να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους.

«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία για την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία της Γαλλίας στην έκθεση, δεδομένων των συνθηκών. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα όσον αφορά τον εμβολιασμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές προϊόντων, τις μετακινήσεις ανθρώπων και τις αερομεταφορές» επισημαίνει ο κ. Ποζρικίδης και προσθέτει ότι παράλληλα με τη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί και φέτος το μεγάλο συνέδριο «Thessaloniki Helexpo Forum», στο οποίο πέρυσι συμμετείχαν 174 ομιλητές.

Κατά τα λοιπά, για το 2021 έχουν ήδη προγραμματιστεί η 12η Zootechnia (30 Σεπτεμβρίου- 3 Οκτωβρίου), το διεθνές γεγονός καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0 (14-16 Οκτωβρίου), η 36η Philoxenia (12-14 Νοεμβρίου) και η 5η Art Thessaloniki (25-28 Νοεμβρίου).

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo έχει ήδη ανακοινώσει ότι η 29η διεθνής έκθεση AGROTICA, που στην τελευταία διοργάνωσή της συγκέντρωσε 2.077 άμεσους και έμμεσους εκθέτες 46 χώρες και 161.775 επισκέπτες, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, με προοπτική να πραγματοποιηθεί στις 27-30 Ιανουαρίου του 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

 

Χάθηκε διεθνώς τζίρος 158 δισ. ευρώ, 2 εκατ. θέσεις εργασίας και 260 εκατ. από συμβόλαια

Αναφερόμενος στη γενικότερη πορεία του κλάδου κατά το δύσκολο 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE επισημαίνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Union des Foires Internationals (Ένωσης Διεθνών Εκθέσεων, UFI), η εκθεσιακή δραστηριότητα έπεσε πέρυσι στο ένα τρίτο εκείνης των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να χαθεί τζίρος 158 δισ. ευρώ και να «κλείσουν» 2 εκατ. θέσεις εργασίας. Επιπλέον, περί τα 260 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι χάθηκαν από συμβόλαια εταιρειών που επρόκειτο να υπογραφούν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε εκθέσεις, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.

«Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι απώλειες είχαν άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό, καθώς και στις τοπικές οικονομίες των περιοχών, όπου υπάρχουν εγκατεστημένα ενεργά εκθεσιακά κέντρα. Θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να απορροφηθούν αυτές οι απώλειες, αλλά είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η εκθεσιακή βιομηχανία κι οι επιχειρήσεις της θα αναδυθούμε ισχυρότεροι από αυτή την περιπέτεια» σημειώνει.

 

Το virtual ήρθε για να μείνει, αλλά η φυσική επαφή είναι αναντικατάστατη

Στο ερώτημα αν θα δούμε τις ψηφιακές εικονικές εκθέσεις να αυξάνονται, ο κ. Ποζρικίδης επισημαίνει ότι το ψηφιακό κομμάτι των εκθέσεων ήρθε για να μείνει, αλλά μόνο συμπληρωματικά, γιατί η φυσική επαφή είναι αναντικατάστατη.

«Τα υβριδικά εκθεσιακά γεγονότα, που συνδυάζουν την ψηφιακή αλληλεπίδραση με την περιορισμένη φυσική παρουσία στον χώρο, με εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι ήδη πραγματικότητα για τους εκθεσιακούς οργανισμούς, που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της πανδημίας και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους. Είναι φανερό ότι οι εμπορικές εκθέσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη από την πανδημία, αλλά χρειάζεται να αλλάξουν: κάθε διοργανωτής εκθέσεων χρειάζεται να ετοιμάσει μια ψηφιακή πρόταση για την αγορά», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι, σε κάθε περίπτωση, τα εκθεσιακά κέντρα είναι κάτι παραπάνω από μια υποδομή που λειτουργεί ως πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη, αφού εμπεριέχουν και την πτυχή της κοινωνικής συμμετοχής: «Οι εκθέσεις με φυσική παρουσία ποτέ δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν, γιατί έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα ότι απευθύνονται και στις πέντε αισθήσεις των επισκεπτών», καταλήγει._

*Της Αλεξάνδρας Γούτα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων