Ανοιχτή Επιστολή Μηταφίδη στο Δήμο Θεσσαλονίκης για ονοματοθεσία της προέκταση της οδού Κατσιμίδη σε «Μανώλη Γλέζου-Απόστολου Σάντα»

από Team MyPortal.gr
sms

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Πρόεδρο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης  και τα μέλη ΔΣΘ απέστειλε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με θέμα την ονοματοθεσία ανώνυμης οδού (προέκταση της οδού Κατσιμίδη) σε «Μανώλη Γλέζου-Απόστολου Σάντα», σύμφωνα με την 226/03-4-2023 ΑΔΣ.

Παρακάτω το περιεχόμενο της επιστολής:

Αγαπητοί /ές συμπολίτες, συμπολίτισσες

Όπως είναι παγκόσμια γνωστό, στις 30 Μαΐου 1941, ένα μόλις μήνα από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς και την κατάληψη της Κρήτης, Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας – δύο νεαροί τότε φοιτητές – κατέβασαν τη γερμανική σβάστικα που κυμάτιζε στην Ακρόπολη.

Η παράτολμη αυτή ενέργεια αποτέλεσε, ουσιαστικά, την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, ανέβασε το ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων και είχε τεράστια απήχηση στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Το ΔΣΘ, στη συνεδρίασή του στις 3-4-2023,  τιμώντας τους πρωταγωνιστές της κορυφαίας αυτής αντιστασιακής ενέργειας, υιοθέτησε την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Ονοματοθεσιών του Δήμου μας – αποδεχόμενη την από 3/6/2021 πρότασή μου – και αποφάσισε να αποδοθεί το όνομά τους στην ανώνυμη οδό που αρχίζει  από την οδό Αγίου Δημητρίου έως την Περιφερειακή – παραπλεύρως του Καυταντζογλείου Σταδίου.

Την ονοματοθεσία ενέκρινε επίσης το Συμβούλιο της Α΄ Δημοτικής Ενότητας του ΔΘ (9-5-2023) και δεν απαιτείται η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, καθώς πρόκειται για ανώνυμη οδό.

Καθώς την Τρίτη 30 Μαΐου 2023

–         συμπληρώνονται 82 χρόνια από το κατέβασμα της σβάστικα από την Ακρόπολη,

–         η επέτειος είναι 9 μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές και επομένως δεν θα μπορεί να σκιαστεί από το προεκλογικό κλίμα

Προτείνω

Α) η ονοματοθεσία να πραγματοποιηθεί είτε ανήμερα της επετείου είτε την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συμπολιτών μας στη σχετική τελετή

Β) ο ΔΘ να καλέσει και να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης – διαμονής στην πόλη μας των μελών των οικογενειών των τιμώμενων αγωνιστών, που θα παραστούν στην ονοματοθεσία.

Την πρόταση αυτή την καταθέτω ως

–         μέλος της Επιτροπής Ονοματοθεσιών του ΔΘ

–         μέλος του ΔΣ του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 – οι δύο αγωνιστές υπήρξαν μέλη του Συνδέσμου των πολιτικών κρατουμένων της χούντας

–         πρώην πρόεδρος της ‘Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα’.

 

Θεσσαλονίκη 18-5-2023

Με εκτίμηση

 

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος