Άννα Ευθυμίου: “Τα αγροτικά αιτήματα ικανοποιούνται με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηη, για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μιλάει στην “Π” η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Άννα Ευθυμίου. Επίσης καταθέτει τις προτάσεις της για το θέμα του fly over και την άμβλυνση των επιπτώσεων το κυκλοφοριακό της πόλης από τις εργασίες κατασκευής του.

Ποιά θα είναι η στάση σας στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια και γιατί;

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα 25 χρόνια σταδιοδρομίας μου στα κοινά έχω ως στάση ζωής με θέσεις, προτάσεις και διεκδίκηση την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως γυναίκες, νέοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κ.α. Εύλογα και συνακόλουθα, λοιπόν, τοποθετήθηκα ως βουλευτής πολύ έγκαιρα υπέρ της ισότητας στον γάμο. Και όταν αναφερόμαστε στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είναι προφανές ότι αναφερόμαστε στον πολιτικό γάμο. Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας ούτε και ότι απομακρυνόμαστε από τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τις οποίες τηρώ πιστά στην οικογένειά μου. Επιπρόσθετα, και για το θέμα της τεκνοθεσίας που είναι άρρηκτα δεμένο με το γάμο, η κυβέρνηση έχει θέσει στον πυρήνα του νομοσχεδίου το συμφέρον των παιδιών, παιδιών που μέχρι σήμερα είναι αόρατα για την πολιτεία και πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο τεκνοθεσίας με παρένθετη μητέρα, ενώ δεν υιοθετούνται οι όροι Γονέας 1 και Γονέας 2.

Πάντως το θέμα προκαλεί αντιδράσεις στη βάση της ΝΔ. Σας προβληματίζει, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών;

Η δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό έχει εκφράσει διάφορες απόψεις και αισθήματα μέσα στην κοινωνία. Γίνεται ένας γόνιμος και επιβεβλημένος συνακόλουθα κοινωνικός και πολιτικός διάλογος. Ωστόσο, ως προς τις ευρωεκλογές, εκτιμώ ότι οι πολίτες σαφώς θα θέσουν ως κύριο γνώμονά τους την εσωτερική πολιτική διαχείριση ζητημάτων όπως είναι και η ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που θα πρέπει να έχουμε ως στόχο συνολικά είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, ώστε να δώσει δυναμικό παρόν και μάχες για μία αποτελεσματική κοινωνική και δημοκρατική διακυβερνησιμότητα όχι ως «ο φτωχός συγγενής», αλλά ως ένας αδιαμφισβήτητος εταίρος σταθερότητας.

Ποια ανάγκη οδηγεί στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και όχι στην αναβάθμιση των δημοσίων;

Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της χώρας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη μία αναβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια, καθώς μεταξύ και άλλων πρωτοβουλιών, θα δοθούν μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων πάνω από 1 δις. ευρώ. Από την άλλη, παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να παρέχουν προγράμματα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια και, βέβαια, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες φοιτητές, που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, για να φοιτήσουν σε αντίστοιχα πανεπιστήμια, να μείνουν στη χώρα μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Tα αγροτικά μπλόκα παραμένουν. Πόσο σας προβληματίζουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και πως μπορεί να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας;

Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον  αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας. Οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό. Παρόλα αυτά, τα αιτήματα ικανοποιούνται πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η οικονομία μας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάλλου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ο πρωθυπουργός εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι μπορεί να γίνει -και γιατί δεν γίνεται- για την ανακούφιση των πολιτών από τα έργα για το fly over. Μήπως ξεκίνησε βιαστικά;

Αδιαμφισβήτητα το Fly Over αποτελεί ένα έργο πνοής για την πόλη μας, το οποίο και είναι επιβεβλημένο να κατασκευαστεί στην παρούσα φάση. Σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των κυκλοφορικών συνεπειών λόγω της κατασκευής του, το αρμόδιο Υπουργείο το χειρίζεται ως μία δυναμική κατάσταση η οποία και αξιολογείται συνεχώς. Ήδη στελεχώθηκε η τροχαία Θεσσαλονίκης με πρόσθετο προσωπικό και ο ΟΑΣΘ το ίδιο καθώς και λειτουργούν πλέον και καινούριε γραμμές. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση του έργου θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν περεταίρω μέτρα με κύριο γνώμονα πάντα τη βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, κάτι που επισήμανα πολύ έγκαιρα.

Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης παρακολουθώ το θέμα επισταμένως και έχω ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς. Την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησα και τον κ. Σταϊκούρα, στον οποίο κατέθεσα και επιστολή με εφτά προτάσεις μου για την άμβλυνση των κυκλοφοριακών συνεπειών. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ζωτικής σημασίας την κατασκευή οδού εντός του πρ. Στρατοπέδου Καρατάσιου για τη διέλευση ασθενοφόρων του ΕΚΑΘ και την σύνδεση με τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, καθώς και την κατασκευή έκτακτων διαδρομών για τη διέλευση της Πυροσβεστικής και για κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, θα μπορούσε να εξεταστεί και η λειτουργία καμερών σε βασικές αρτηρίες της πόλης για τη διευκόλυνση του έργου της Δ/νσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, όπως αντίστοιχα και η λειτουργία σηματοδότησης στην Περιφερειακή Οδό και εντός της πόλης για την ενημέρωση μέσω φωτεινών ενδείξεων πώς ακριβώς διαμορφώνεται η κίνηση στην πόλη, δίνοντας το χρόνο μετακίνησης.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 10-2-2024)