Α. Σκέρτσος: Τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν, υπάρχει κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης

από Team MyPortal.gr
sms

«Δεν περιμέναμε από τον κύριο Κατρούγκαλο για να αναδειχθεί η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας που οδήγησαν στην αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος, δεν είναι ένας απλός υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ήταν ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος εισηγήθηκε, είναι ο σχεδιαστής του ομωνύμου Κατρούγκαλου, που ψήφισαν. Φαίνεται να υποστηρίζει ακόμα τις βασικές παραδοχές, οι οποίες έχουν καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Α. Σκέρτσος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Και επισήμανε πως «όταν η ΝΔ το 2020 έφερε το νέο νόμο Βρούτση, που έχει αλλάξει ουσιαστικά τους συντελεστές των κρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε και επέμενε στο νόμο Κατρούγκαλου…Δεν περιμέναμε από τον κύριο Κατρούγκαλο για να αναδειχθεί η πολυγλωσσία, η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που λέμε είναι ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά γιατί είναι τόσο σημαντικό να κοστολογούνται τα προγράμματα για να μπορούμε να τεκμηριώσουμε κατά πόσο είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι κάποιες δαπάνες μπορούν να αυξηθούν, κάποιοι φόροι μπορούν να περικοπούν κι όλα αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αυτή την κοστολόγηση την έχουμε κάνει για το δικό μας πρόγραμμα. Κοστίζει 9 δισεκατομμύρια ευρώ στην τετραετία και είναι ενταγμένο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητους τρίτους όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός στο ντιμπέιτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «εμείς έχουμε κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γραμμή – γραμμή. Κοστίζει 83 δισ. ευρώ και τον καλούμε να το στείλει είτε στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, είτε στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, είτε στο ΓΛΚ, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, είτε σε κάποιον ξένο οίκο αξιολόγησης, που θα κρίνει τελικά κατά πόσο η Ελλάδα με την επόμενη κυβέρνηση μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με βάση την οικονομική πολιτική που υιοθετεί και προτείνει κάθε κόμμα για να δούμε αν βγαίνουν τα νούμερα».

«Τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν και για αυτό λέμε και επαναλαμβάνουμε ότι όντως, υπάρχει μια κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης που δεν ακούγεται μόνο από τον κ. Κατρούγκαλο, ακούγεται και από τον κ. Δραγασάκη. Λένε πράγματα τα οποία μέσα από τα δόντια τους, δεν το λένε καθαρά, προωθούν μια κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης: και της εργασίας και του κεφαλαίου και των επενδύσεων. Διότι διαφορετικά είτε θα πρέπει να δανειστούν, άρα να αυξηθεί το έλλειμμα, να αυξηθεί το χρέος, να μπούμε ξανά σε νέες περιπέτειες εποπτείας υπερβολικού ελλείμματος. Ή θα πρέπει να αυξήσουν φόρους. Διαφορετικά δεν βγαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιώντας δύο συγκεκριμένα παραδείγματα, τόνισε πως «η μείωση του ΦΠΑ που επικαλούνται στα τρόφιμα, αυτή τη στιγμή κοστίζει -αν την κάνουν- 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κοστίζει άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι απλά μαθηματικά. Γιατί, ουσιαστικά, λένε ότι θα κόψουν κατά 50% τους συντελεστές. Αυτό μας οδηγεί σε συγκεκριμένη απώλεια εσόδων».

«Ο Προϋπολογισμός του 2022 θυμίζω ότι έκλεισε οριακά πλεονασματικός. Δεν υπάρχει κάποιο απόθεμα, δηλαδή, από το οποίο να τραβήξουν χρήματα, για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις μειώσεις. Συνεπώς, από κάπου πρέπει να βρουν τα χρήματα», σχολίασε.

«Το ατελέσφορο και αναποτελεσματικό της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και Κατρούγκαλου, είναι ότι ακριβώς με τις υψηλές εισφορές που επέβαλε στους ελεύθερους επαγγελματίες, κατέρρευσαν οι δηλώσεις εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή, αυξήθηκε η φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν και το πρόβλημα γιατί εμείς πάντα πιστεύουμε σε πολιτικές που πρέπει να είναι αποτελεσματικές. Δεν μιλάμε μόνο με πολιτικές που συνομιλούν με κάποιες νεφελώδεις ιδέες. Μιλάμε για πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα. Αντιθέτως, με τις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και το νόμο Βρούτση, με τους χαμηλότερους συντελεστές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, έχουμε πολύ καλύτερα έσοδα. Και στα κρατικά ταμεία και στα ασφαλιστικά ταμεία», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «κατά αυτό τον τρόπο έχουμε καταφέρει να πετύχουμε την αύξηση και των συντάξεων, διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι με βάση το ασφαλιστικό μας σύστημα, οι σημερινές εισφορές χρηματοδοτούν τις σημερινές συντάξεις. Δεν έχουμε κάποιο ανταποδοτικό σύστημα, όπου οι εισφορές του καθενός έρχονται και μπαίνουν σε έναν κουμπαρά για να χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη που θα πάρει στο μέλλον. Το σύστημα λειτουργεί με άλλο τρόπο».

«Επομένως, έχουμε πετύχει με ένα πολύ πιο σωστό, ορθολογικό και δίκαιο σύστημα εισφορών που δίνει ευελιξία και δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κλάση, να έχουμε και υψηλότερη φορολογική και ασφαλιστική συμμόρφωση, περισσότερα έσοδα στα ταμεία και τα κρατικά και τα ασφαλιστικά και, τελικά, να πετύχουμε και αύξηση των συντάξεων κατά 8% για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αμετανόητοι και αδιόρθωτοι στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετανόητοι και αδιόρθωτοι, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνοι», τόνισε στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή του Χάρη Παυλίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

«Το βασικό δίλημμα των εκλογών αυτών είναι να πάμε μπροστά ή, να γυρίσουμε πίσω», σημείωσε επίσης ο κύριος Σκέρτσος, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «πολιτικά ασπόνδυλο» τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το «άνοιγμα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη, κάνοντας λόγο για «αδίστακτο καιροσκοπισμό».

«Δεν νομίζω ότι περιμέναμε τον κ. Κατρούγκαλο για να αναδειχθεί η πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε επίσης ο Άκης Σκέρτσος  κάνοντας λόγο μια «αντιπολιτευτική βαβέλ» και τονίζοντας ότι η «μοναδική σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του κοινωνικού κράτους, της παιδείας και της υγείας.