Α. Κούγιας: Αναλαμβάνει εφέτης ανακριτής την υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη

από Team MyPortal.gr
sms

Την αντίθεσή του στην ανάθεση της υπόθεσης της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη σε εφέτη ανακριτή εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, «εκείνο που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι χωρίς καν να δοκιμαστεί η ποιότητα της ανακριτικής διαδικασίας -ενώ αντιθέτως σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν αυτά τα αντανακλαστικά σε αυτή την υπόθεση υπήρχαν άμεσα αντανακλαστικά- ξαφνικά αφαιρούν τη δικογραφία από την κα. Ανακριτή και αύριο θα συνεδριάσει, ακούμε έναν εντυπωσιακό τίτλο, η ολομέλεια Εφετών Λαρίσης, δέκα είναι […] και θα επιλεγεί ένας Ανακριτής ο οποίος θα κάνει κάθε μέρα εκατοντάδες πολιτικά δικαστήρια, θα κάνει κάθε μέρα εκατοντάδες ποινικά δικαστήρια – είναι ήρωες οι δικαστές εκεί και οι Πρόεδροι Εφετών – και θα κάνει και ανακριτική διαδικασία;

Εδώ θα έπρεπε εκτός της κας Σούρλα να οριστεί και δεύτερη ή δεύτερος Ανακριτής». Ο κ. Κούγιας πρόσθεσε ότι αντί αυτού έχουμε αντικατάσταση τους με έναν Εφέτη Ανακριτή. «Η εμπειρία μου -και έχετε δει τις υποθέσεις που αναφέρω Ρικομέξ, σεισμοί δηλαδή του ’90, Φουρλής, μετα η υπόθεση του Εξπρές Σάμινα, Μάνδρα, Μάτι[…] η διαδικασία βαλτώσε».

«Η ποιότητα της ανάκρισης φαίνεται, όχι από την ταχύτητα και την προχειρότητα, αλλά από την ταχύτητα και τη στόχευση των ανακριτικών ενεργειών. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες ανακριτικές ενέργειες. Το να ξεκινήσει πάλι από την αρχή ένας Εφέτης που δεν έχει δει τον κυρίως κατηγορούμενο, δεν έχει μιλήσει μαζί του, αυτόν πρέπει να τον καλέσει σε συμπληρωματική απολογία. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι που έχουν δει και έχουν μιλήσει με τον κύριο κατηγορούμενο είναι η κ. Ανακριτής και ο κ. Εισαγγελέας.

«Η ανάκριση είναι μία, είτε είναι Εφέτης, είτε είναι Πρωτοδίκης, είτε είναι Πρόεδρος Πρωτοδικών, είτε Πρόεδρος Εφετών, ένας άνθρωπος είναι με τις φυσιολογικές λειτουργίες. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά νομικά, πρέπει να γνωρίζει καλά νομικά, και το κυριότερο από όλα θα πρέπει να έχει δικαστική συνείδηση μαζί με Εισαγγελείς που συνεργάζονται μαζί του. Εδώ λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε κανένα παράπονο. Γι’ αυτό το λόγο εγώ μετέφερα συγγενείς των θυμάτων την ανησυχία μου, γι’ αυτό και αντιδράσαμε χθες αστραπιαία».