Α. Γεωργιάδης: Έρχονται νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη στα πρότυπα Pfizer, Cisco και Delloitte

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Στις επενδύσεις ειδικά στο χώρο της καινοτομίας, στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται σε συνέντευξή του στην «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Και η Delloitte μεγάλωσε την αρχική της επένδυση και η Cisco μεγαλώνει την αρχική της επένδυση και η Pfizer μεγάλωσε κατά πολύ την αρχική της επένδυση|, δηλώνει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και προσθέτει πως «και άλλες παρόμοιες επενδύσεις είναι καθ΄ οδόν».

Επίσης, αναφέρεται στα μέτρα στήριξης απέναντι στο κύμα ακρίβειας, τονίζοντας: «Εάν η Ευρώπη δεν δράσει θα δράσουμε μόνοι μας.  Το βέβαιον είναι πως αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτοί οι λογαριασμοί του ρεύματος, παρά τη γενναία επιδότηση που δίνουμε, στο ύψος που είναι δεν μπορεί να συνεχιστούν».

 

Που αποσκοπεί η ρύθμιση για δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που κερδοσκοπούν και πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός;

Είναι προφανές ότι σε έκτακτες συνθήκες στις οποίες ζούμε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα.

Έχουμε θεσπίσει ανώτατο περιθώριο κέρδους με βάση το τι κέρδιζε για το κάθε προϊόν η ίδια επιχείρηση την ίδια εποχή, δηλαδή την πρόσφατη περίοδο του 2021.

Εάν κάποια εταιρία πάει τώρα να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές από όσο είναι η φυσιολογική αύξηση λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού με σκοπό να αποκομίσει πάνω στην κρίση περισσότερα κέρδη, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Και ήδη έχουμε βάλει αρκετά πρόστιμα.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιριών είναι ένα επιπλέον μέτρο για να ξέρουν όλοι ότι αυτό που λέμε το εννοούμε και δεν θα έχουμε καθόλου χαλαρότητα ως προς τους ελέγχους.

Φυσικά σε όσους επιβάλλεται πρόστιμο έχουν πάντα το δικαίωμα να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν το πρόστιμο αυτό, αλλά εμείς θέλουμε οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν ποια είναι η εταιρία που πήγε να κερδίσει παραπάνω εις βάρος τους.

 

Από την κυβέρνηση μιλούν για Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους.  Τι θα περιλαμβάνει αυτό;

Νομίζω ότι μέχρι να γίνει η Σύνοδος Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλό είναι να μην προδικάσουμε κάτι περισσότερο.

Το πλαίσιο το έθεσε ο κύριος Πρωθυπουργός στο φόρουμ των Δελφών. Εάν η Ευρώπη δεν δράσει θα δράσουμε μόνοι μας.  Το βέβαιον είναι πως αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτοί οι λογαριασμοί του ρεύματος, παρά τη γενναία επιδότηση που δίνουμε, στο ύψος που είναι δεν μπορεί να συνεχιστούν.

 

Είστε θετικός σε μέτρα όχι επιδοματικού χαρακτήρα αλλά μείωσης του κόστους στην πηγή, με μείωση ΦΠΑ, πλαφόν τιμών κλπ;  Σε ποια προϊόντα θα μπορούσε να εφαρμοστεί;  Επί παραδείγματι σε είδη διατροφής, καύσιμα;

Η μείωση του ΦΠΑ που εξετάζει από την αρχή το οικονομικό επιτελείο με μεγάλη προσοχή δεν είναι τόσο εύκολο στην εφαρμογή, κυρίως γιατί είναι σχεδόν αδύνατον να ελέγξει αν αυτό θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Ακόμα και αν βάζεις την τιμή προ και μετά ΦΠΑ πάλι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχει αυξηθεί η τιμή από το εξωτερικό και να μειώσει αυτή τη διαφορά.

Για αυτό και έχουμε κυρίως επικεντρωθεί στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με την αύξηση του βασικού μισθού, με τα επιδόματα σε εκείνους που είναι πραγματικά κάτω από το όριο της φτώχειας και με τη μείωση των φόρων. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Φυσικά, υπάρχει πάντα στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ αναλόγως πότε θα το αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο.

 

Η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν επηρεάσει τις επενδύσεις και τα προγραμματισμένα έργα;

Οι επενδύσεις δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου. Αντιθέτως έχει υπάρξει πολύ σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φυσικά στα ήδη εκτελούμενα δημόσια έργα γίνεται αναθεώρηση προϋπολογισμών κυρίως γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι πρώτες ύλες.

 

Έχετε απευθύνει κάλεσμα στους επενδυτές να επιλέξουν την Ελλάδα. Μετά τη Cisco, τη Pfizer, την Delloitte έχετε εντοπίσει ενδιαφέρον άλλων εταιριών, και ειδικά στο χώρο της καινοτομίας, να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια επί θητείας μου και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, έχει γίνει πόλος έλξης σημαντικών ξένων επενδύσεων, ίσως των περισσότερων που έχει δει ποτέ στην ιστορία της.

Δεν σας κρύβω ότι ήταν και ένα προσωπικό μου στοίχημα αυτό γιατί είναι μια πόλη την οποία υπεραγαπώ, άλλωστε η καταγωγή μου είναι από την περιοχή της Μακεδονίας.

Είμαι πάρα πολύ ευτυχής γιατί οι εταιρίες που επένδυσαν στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη πολύ ευχαριστημένες και έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους.  Και η Delloitte μεγάλωσε την αρχική της επένδυση και η Cisco μεγαλώνει την αρχική της επένδυση και η Pfizer μεγάλωσε κατά πολύ την αρχική της επένδυση.

Άρα, ένα κεφάλαιο είναι ότι τους πείσαμε να έρθουν.  Ένα δεύτερο κεφάλαιο είναι ότι είναι ικανοποιημένοι και άρα διαφημίζουν τις δυνατότητες της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό. Ναι, και άλλες παρόμοιες επενδύσεις είναι καθ΄ οδόν.

 

Γιατί αποφασίσατε την παράταση των εκλογών στα επιμελητήρια και μάλιστα κατά έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι δημοκρατικό οι διοικήσεις να παραμένουν για διπλάσιο χρόνο από αυτόν για τον οποίο εκλέχθηκαν;

Κάναμε δεκτό το αίτημα της Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων να παραταθεί η θητεία κατά ένα χρόνο διότι μέσα στην κρίση την οποία διανύουμε θεώρησαν ότι δεν είναι κατάλληλος χρόνος για εκλογές.

Όπως θέτετε το ερώτημα, έχετε εν μέρει δίκιο και να σας πω αμέσως γιατί.  Ειδικά για τον επιμελητηριακό θεσμό είναι συνηθισμένο γεγονός να αναβάλλονται οι εκλογές και να συμβαδίζουν με τον κατάλληλο χρόνο της αγοράς.

Η αμέσως προηγούμενη θητεία των Επιμελητηρίων πριν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε ακριβώς έξι χρόνια. Όσο δηλαδή και τώρα με την παράταση. Άρα, δεν είναι κάτι καινοφανές.

Σε κάθε περίπτωση εμείς αποδεχθήκαμε το αίτημα του επιμελητηριακού κόσμου. Δεν ενεργήσαμε αυτοβούλως.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 30-4-2022)