Crash test: Τι θα κρίνει τη δεύτερη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

από Team MyPortal.gr
sms

 Του Σταύρου Αλχατζίδη

Από που να περνάει άραγε η δεύτερη θέση στις επερχόμενες εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ; Από πολλούς παράγοντες είναι η απάντηση.

Μερικούς από αυτούς θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε σήμερα με την απαραίτητη υποσημείωση, πως λείπει, ο πολλές φορές σημαντικότερος από όλους. Φυσικά αναφερόμαστε στην προεκλογική καμπάνια των κόμματων, καθώς περίπου ένα μήνα πριν την εκλογική αναμέτρηση, επικρατεί ησυχία.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στόχος: Η δεύτερη θέση έστω και με μία ψήφο διαφορά. Αν πάντως αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η αύξηση των ποσοστών του θα μπορούσε να θεωρηθεί νίκη.

Ψηφοδέλτιο: Δεν είναι κακό, θα μπορούσε να είναι καλύτερο και κυρίως αναλογικότερο ως προς την κατανομή των υποψηφίων στην επικράτεια. Και αυτό γιατί πάνω από 20 υποψήφιοι, δηλαδή οι μισοί και περισσότερο, προέρχονται από Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Συσπείρωση: Μετά τις εθνικές εκλογές δημιουργήθηκαν προσδοκίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει το κόμμα μία πρωτοφανή συσπείρωση. Ωστόσο τελευταία παρουσιάζει τάσεις αποσυσπείρωσης, καθώς κάποιες επιλογές ως προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, δημιούργησαν γκρίνιες.

Δυνατά σημεία: Οι διάφορες πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, όπως για παράδειγμα στις υποκλοπές και η πρόταση δυσπιστίας δείχνουν να έχουν εκτιμηθεί από τη κοινή γνώμη. Υπάρχει όμως το ερώτημα αν θα μεταφραστούν σε ψήφους. Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ περιμένουν να πάνε καλά στις μεγάλες πόλεις βοηθούμενοι και από το γεγονός, ότι έχουν σημαντικές αναφορές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αδύνατα σημεία: Όσο δυναμώνουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οι πόλεις τόσο το αποδυναμώνει η επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι άλλοτε ισχυροί δεσμοί με τον αγροτικό κόσμο σήμερα απλά δεν υπάρχουν.

Ηθικό: «Τερμάτισε» το βράδυ των εθνικών εκλογών του Ιουνίου. Διατηρήθηκε ψηλά για αρκετούς μήνες, όταν όμως οι δημοσκοπήσεις το έφεραν τρίτο κόμμα, επικρατεί προβληματισμός.

Μετά τις εκλογές: Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Ωστόσο σε αυτή τη φάση δείχνει δύσκολο να υπάρχουν εξελίξεις.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στόχος: Κατά τον πρόεδρο του χτυπά πρωτιά. Ο ρεαλιστικός στόχος πάντως είναι να βρίσκεται πάνω από το 17% των εθνικών εκλογών. Το ιδανικό σενάριο το ποσοστό του να έχει μπροστά δυάρι και η Νέα Δημοκρατίας κάτω από 30%.

Ψηφοδέλτιο: Οι προκριματικές εκλογές βοήθησαν στο να υπάρχει σχετικά αναλογική κατανομή υποψήφιων. Αν και είχαν ακουστεί πολλά «λαμπερά» ονόματα εκτός πολιτικής τελικά κανείς δεν είπε το ναι.

Συσπείρωση: Θα περίμενε κανείς μετά τις δημοσκοπική άνοδο να υπάρχει μία σχετική αύξηση της, Ωστόσο τουλάχιστον μέχρι σήμερα φαίνεται, ότι βαδίζει σε λογικές συνεδρίου.

Δυνατά σημεία: Αυτή θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία θα δοκιμαστεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Επικοινωνιακός και άμεσος θα παίξει αυτό το χαρτί πηγαίνοντας σε όλη τη χώρα και όσο προλάβει στο εξωτερικό.

Αδύνατα σημεία: Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει πολύ πίσω το κόμμα και αυτό δημιουργία δυσφορία. Όπως δυσφορία υπάρχει και για τις επιλογές τύπου Σπηλιωτόπουλου.  Γενικά η τακτική του να έχει μετατρέψει την εκλογική αναμέτρηση σε one man show έχει φέρει μουρμούρες.

Ηθικό: Ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Χαμόγελα για τη δημοσκοπική άνοδο υπάρχουν, αλλά γενικά υπάρχει προβληματισμός ως προς τον χαρακτήρα που αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Μετά τις εκλογές: Άσχετα με το αποτέλεσμα πιθανότατα το Σεπτέμβριο θα αναδειχτεί η νέα κεντρική επιτροπή του κόμματος και θα προκύψει όπως όλα δείχνουν νέα- ος γραμματέας. Ακούγεται, πως οι προεδρικοί θέλουν να ελέγξουν απόλυτα το κόμμα, κάποιοι μιλούν για ξεκαθάρισμα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 4-5-2024)