Στο Υπουργικο Συμβούλιο το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Το Υπουργικό Συμβούλιο κύρωσε στη σημερινή του συνεδρίαση τη σύμβαση με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την χρηματοδότηση κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «έλειπε από την πόλη, από την περιοχή. Υπήρξε διαχρονικό αίτημα δεκαετιών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά για το κοινό καλό. Είναι και ένα χειροπιαστό παράδειγμα, βέβαια, ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ένα νέο Ε.Σ.Υ. συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα».

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το οποίο θα σχεδιαστεί, θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα αποτελέσει το πρώτο παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Νοσοκομείο, το οποίο θα ανεγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, θα είναι ένα πρότυπο, υπερσύγχρονο Νοσοκομείο, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη λειτουργία του και θα αποτελέσει παράδειγμα για τη μελλοντική ανάπτυξη παροχών παιδιατρικής υγείας στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο προβλέπεται να λειτουργήσουν το σύνολο των ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων της Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής, ενώ στον οργανισμό του προβλέπονται καινοτομίες, που θα το καταστήσουν πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα.

Τη στελέχωση του νέου Νοσοκομείου θα αναλάβει η Ελληνική Πολιτεία, ενώ στόχος είναι η παροχή ενός ευρέως φάσματος νοσηλευτικών και ιατρικών υπηρεσιών για τον πληθυσμό παιδιών και εφήβων.

Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου ανέλαβε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος εισάγει μια νέα φιλοσοφία αρχιτεκτονικής που δίνει έμφαση στη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης και της φύσης.

Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του Νοσοκομείου είναι: αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, πράσινα κτίρια LEED, άρτια εξοπλισμένο, πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας, δυνατότητα λειτουργίας με τις βέλτιστες πρακτικές νοσηλείας.

Παράλληλα, οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της σύγχρονης διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου και της διασύνδεσής του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας και φορείς, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί η εκπαίδευση και η έρευνα στις νέες τεχνολογίες.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τριτοβάθμιο επίπεδο, θα αποτελέσει επιπλέον και πρότυπο Κέντρο Αναφοράς Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων

No Comments Yet

Comments are closed