Το πρόγραμμα της για την Υγεία παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ

Βάρος στην πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα  και την βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας με την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ρίχνει στο πρόγραμμά της για την υγεία το οποίο παρουσιάζει αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Οικονόμου επισήμανε με αφορμή την αποψινή παρουσίαση ότι «Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας χωλαίνει ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση», τονίζοντας, παράλληλα, ότι ο πολίτης πληρώνει πολύ ακριβά  μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων  για υπηρεσίες δημόσιες υγείας, στις οποίες  όμως δεν έχει πρόσβαση.


Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι πρώτη θέση στην ιεράρχηση του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία κατέχουν η  πρόληψη με δωρεάν κάλυψη όλων των προληπτικών εξετάσεων για όλους, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την αξιοποίηση των Κέντρων Υγείας και  τη δυνατότητα να επιλέγει ο πολίτης  οικογενειακό γιατρό  μέσα από ένα πανελλαδικό δίκτυο ιατρών του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Οσον αφορά το θέμα της πρόληψης, τόνισε, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης θα δοθεί βάρος στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με φιλοδοξία να εκλείψει ένας στους τρεις καρκίνους. Επίσης, ανέφερε, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δίνει βάρος σε έξι μεγάλες κατηγορίες ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, άνοια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά και ψυχικά νοσήματα.


Παράλληλα, χαρακτήρισε, αδιανόητη την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να έχει ο πολίτης ταχύτερα τις αποτελεσματικότερες  τις υπηρεσίες υγείας που έχει ανάγκη χωρίς οικονομική επιβάρυνση μέσω του ΕΟΠΥΥ  και  ανεξάρτητα από τον αν ο πάροχος θα είναι από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Επισήμανε, ακόμη, ότι στις προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία (ιδίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και χειρουργεία, καθώς επίσης οι στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και η κάλυψη των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής.


Τέλος, ο κ. Οικονόμου, επισήμανε ότι το 2018 το κρατικό σκέλος των δαπανών για την υγεία ανήλθε στα 9 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά από τον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των πολιτών) και τα υπόλοιπα από κρατική επιχορήγηση, ενώ 5,8 εκατομμύρια ήταν οι ιδιωτικές δαπάνες των πολιτών για αγορά φαρμάκων καθώς και για ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. 

Το πρόγραμμα αυτό που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα μετά τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

No Comments Yet

Comments are closed