Σερβία: Δεκαέξι χρόνια από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς

Συμπληρώνονται σήμερα 16 χρόνια από την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.  Στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Τζίντζιτς, στην είσοδο του πρωθυπουργικού κτηρίου, κατέθεσε στεφάνι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με επικεφαλής την πρωθυπουργό ‘Ανα Μπρνάμπιτς. Στον τάφο του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας κατέθεσε στεφάνι η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος(DS), του οποίου υπήρξε αρχηγός ο Τζίντζιτς, όπως και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Επίσης, από νωρίς το πρωί προσέρχονται και απλοί πολίτες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δημοκράτη ηγέτη, ανάβοντας ένα κερί και εναποθέτοντας λίγα λουλούδια. Σήμερα το απόγευμα, το Δημοκρατικό Κόμμα διοργανώνει συγκέντρωση μνήμης μπροστά από την φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

 


Ο Ζόραν Τζίντζιτς σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή το μεσημέρι της 12ης Μαρτίου του 2003, την στιγμή που εξέρχονταν από το υπηρεσιακό όχημα και κατευθύνονταν προς την είσοδο του κυβερνητικού κτηρίου. Την δολοφονία του οργάνωσαν και εκτέλεσαν, η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας (JSO) και η αποκαλούμενη «μαφία του Ζέμουν». Ο υποδιοικητής της JSO Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος πάτησε την σκανδάλη του όπλου που σκότωσε τον Ζόραν Τζίντζιτς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών. Ανάλογη ποινή επιβλήθηκε και στον διοικητής της Μονάδας, τον Μίλοραντ Ούλεμεκ-Λέγκια, ο οποίος σχεδίασε την εγκληματική αυτή πράξη.

 

Αυστηρές ποινές επεβλήθησαν και σε άλλα δέκα άτομα, που συμμετείχαν στην δολοφονία του πρωθυπουργού.     Από τις διωκτικές αρχές της Σερβίας ουδέποτε διεξήχθησαν έρευνες για την απόδοση πολιτικών ευθυνών. Ο Ζοραν Τζίντζιτς, την δεκαετία του 1990 πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά την λαϊκή εξέγερση στις 5 Οκτωβρίου του 2000, που ανάγκασε ον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί και την νίκη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης (DOS) στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Τζίντζιτς ανέλαβε πρωθυπουργός στις 25 Ιανουαρίου του 2001.  Μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2003, που δολοφονήθηκε, προώθησε μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σε διεθνές επίπεδο, αποκατέστησε τις σχέσεις με την δυτική Ευρώπη και συνεργάστηκε πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) παραδίδοντας πολλούς κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ αυτών και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. 

No Comments Yet

Comments are closed