Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο στη Συρία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα πως περίπου 511.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

Το Παρατηρητήριο, που καταγράφει τον αριθμό των θανάτων χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο επαφών εντός της Συρίας, ανέφερε πως ταυτοποίησε περισσότερους από 350.000 θανάτους και οι υπόλοιποι είναι περιπτώσεις όπου γνωρίζει ότι υπήρξαν θάνατοι αλλά δεν γνωρίζει τα ονόματα των θυμάτων.

Η σύγκρουση ξέσπασε έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις στις 15 Μαρτίου 2011 εμπλέκοντας σε αυτήν περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους –περισσότερο από το 50% του προπολεμικού πληθυσμού– να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου το 85% των νεκρών ήταν άμαχοι που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Ο συριακός στρατός, τον οποίο συνδράμει η Ρωσία από το 2015, έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αεροπορική δύναμη πυρός.

Από τους 353.935 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις 15 Μαρτίου 2011, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, οι 106.390 ήταν άμαχοι εκ των οποίων 19.811 παιδιά.

Στο μεταξύ, η Τζάις αλ-Ισλάμ, μία από τις κυριότερες ομάδες ανταρτών στην ανατολική Γούτα, ανέφερε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία, σύμμαχο της κυβέρνησης, για την απομάκρυνση τραυματιών από τον πολιορκούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατόπιν επικοινωνίας με τη Ρωσία μέσω των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed