Παραπολιτικά και παρασκήνια (και δημοσκοπικά…)

Γράφει η «Κουίντα» (για όσα συμβαίνουν πίσω της)

Νέο κορίτσι είμαι όπως ξέρετε (εντάξει μεγαλοκοπέλα) και θα μιλήσω με σεβασμό για τον κύριο Τάσο. Στα 75 έφτασε άλλωστε. Κοριτσάκι θυμάμαι τον Τάσο Σπηλιόπουλο, νέο πρόεδρο της ΝΔ Θεσσαλονίκης, να εκλέγεται για πρώτη φορά το 1989 βουλευτής και μετά να γίνεται υφυπουργός. Τώρα μην με φέρνετε σε δύσκολη θέση να σχολιάσω αν αυτό είναι ανανέωση. Σεβαστικό κορίτσι είμαι…

Μου έλεγαν όμως φίλες μου από τη ΝΔ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αλλαγή στη Διοικούσα Επιτροπή και τον ορισμό υποψηφίου Δημάρχου δεν θέλει να ακούσει άλλες γκρίνιες από και για τη Θεσσαλονίκη.

Και η όμορφη (όχι περισσότερο απο μένα) Κατερίνα Νοτοπούλου μπαίνει στην μάχη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη η ΥΜΑΘ έχει πει το “ναι” και κάνει επαφές ενώ φίλοι μου από την “Πρωτοβουλία”, την οποία ψήφισα το 2010 και το 2014, μου ψιθύρισαν ότι ήδη η Νοτοπούλου είχε επαφές και με στελέχη της παράταξης του Μπουτάρη που ψάχνεται.

Έμαθα αλλά και είδα με τα μάτια μου γιατί αλλιώς δεν τα πιστεύω (ξέρετε πόσοι μου υποσχέθηκαν γάμο;) μεγάλη έρευνα για τις απόψεις των θεσσαλονικέων για πρόσωπα της πόλης που δραστηριοποιούνται στην κεντρική ή τοπική πολιτική σκηνή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως 22 Νοεμβρίου και δεν περιλαμβάνει τις εξελίξεις με την υποστήριξη της ΝΔ στον Νίκο Ταχιάο και την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Την πραγματοποίησε η γνωστή εταιρεία Prorata και αφού τη φυλλομέτρησα κράτησα κάποιες σημειώσεις για να σας ενημερώσω:

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή (κάποια βεβαίως έχουν συζητηθεί ή προταθεί και για το Δήμο Θεσσαλονίκης ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) οι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζουν σαφώς πολύ πιο θετικές γνώμες έναντι των συναδέλφων τους του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνουν υψηλές αρνητικές γνώμες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Prorata. Η Έλενα Ράπτη έχει 45% θετικές γνώμες, ο Σταύρος Καλαφάτης 44% και ο Κώστας Γκιουλέκας 42%.

Στα πρόσωπα της τοπικής σκηνής σε ότι αφορά τις θετικές γνώμες ξεχωρίζει ο Σπύρος Βούγιας με 33% ο οποίος συγκεντρώνει όμως και υψηλές αρνητικές με 35%. Υψηλά στις θετικές γνώμες είναι και ο Γιάννης Μπουτάρης με 30% ο οποίος όμως έχει και μεγάλο ποσοστό αρνητικών απόψεων με 55%. Ο Γιώργος Ορφανός έχει υψηλό ποσοστό θετικών απόψεων με 28% αλλά και αυτός περισσότερες αρνητικές με 32%. Πρόκειται για τρία γνωστά πολιτικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης με μακρά πολιτική παρουσία κάτι που εν πολλοίς ερμηνεύει και τα υψηλά ποσοστά θετικών/αρνητικών απόψεων. Με απλά λόγια αναγνωρισιμότητα αλλά και φθορά…

Στα πιο νέα πρόσωπα, ωστόσο της γενιάς μου δηλαδή, υψηλό ποσοστό θετικών γνωμών συγκεντρώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας με 21% και μόλις 11% αρνητικές, έχοντας ένα θετικό ισοζύγιο 10 μονάδων, το μεγαλύτερο που καταγράφεται στην έρευνα.

No Comments Yet

Comments are closed