Παγκόσμιο κατώτατο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις ζητά ο Σολτς

Τις προτάσεις που επεξεργάζονται το Βερολίνο και το Παρίσι, προκειμένου να γίνει πιο δύσκολη η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιρειών, αποκάλυψε ο Ολαφ Σολτς.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει τη δημιουργία παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της μεταφοράς χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους.

Γαλλία και Γερμανία αναζητούν τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι εταιρείες όπως η Amazon, η Apple και η Google θα καταβάλλουν στις ευρωπαϊκές χώρες φόρους ανάλογους με τα κέρδη τους. Ωστόσο, η προσπάθεια εναρμόνισης των φορολογικών συντελεστών σε όλη την ΕΕ συναντούν σθεναρή αντίσταση από χώρες-μέλη που χρησιμοποιούν τη χαμηλή φορολογία για να προσελκύουν πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία.

«Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να κατεβαίνει κανένα κράτος», τονίζει ο Σολτς στο άρθρο του και προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για να γίνει πολύ πιο δύσκολο το να κρύβονται χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Για τον Σολτς, η λεγόμενη νέα οικονομία που αξιοποιεί το διαδίκτυο «επιτείνει ένα πρόβλημα που γνωρίσαμε με την παγκοσμιοποίηση και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε: τη μεταφορά των κερδών σε τοποθεσίες όπου η φορολογία είναι χαμηλή».

Πηγή: iefimerida.gr

No Comments Yet

Comments are closed