Οι πιέσεις της Μέρκελ στον Μεϊμαράκη – Το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015

Απόσπασμα από το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου «2015 – Καύσωνας στην Αθήνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Bookstore.

Πιέσεις στον Μεϊμαράκη

Λίγη ώρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής συνεδρίασαν οι ηγέτες του ΕΛΚ. Εκεί ήταν και η Μέρκελ, εκεί ο Σαρκοζί, εκεί κι ο Γιουνκέρ μαζί με όλη την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Ο Μεϊμαράκης είχε μαζί του τον Σταύρο Παπασταύρου, δεξί χέρι του Σαμαρά και
διαπραγματευτή ως το 2014 με τους δανειστές, που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούσε σφοδρά για ανάμειξη του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ, για την οποία αθωώθηκε από το δικαστήριο το 2019. Κάθισε δίπλα στον Σαρκοζί, τον οποίο γνώριζε προσωπικά από την εποχή που ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Μόλις μάλιστα ο Σαρκοζί τον είδε, άρχισε να κατηγορεί τον Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Τσίπρα ως υπεύθυνους για τα δεινά της Ελλάδας.
Κάποια στιγμή η Μέρκελ ζήτησε από τον Μεϊμαράκη να συζητήσουν ιδιαιτέρως σε ένα διπλανό δωμάτιο. Ο αρχηγός της ΝΔ την ακολούθησε και όταν βρέθηκαν μόνοι τους διαπίστωσε ότι η Μέρκελ ήταν αποφασισμένη να πετύχει το βράδυ οπωσδήποτε μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος!
«Βαγγέλη βάλε πλάτη, ώστε να περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Ο Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα και να περάσει τη συμφωνία όσο γίνεται με τις πιο ανώδυνες αντιδράσεις. Για αυτό θα πρέπει να καταλάβετε πως όλοι σας θα έχετε ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει» του είπε περίπου. Η απειλή για Grexit δεν ήταν απλώς γενική. Ήταν ωμή…
H Μέρκελ είχε γίνει αποδέκτης των φόβων του Τσίπρα πως, αν δεχόταν ένα νέο μνημόνιο με δυσβάστακτους όρους, θα έπεφτε. Άλλωστε αυτό δεν είπε και στους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο; Πως «αν δεχτώ όλα αυτά που μου ζητάτε, θα πέσω»! Προφανώς αυτό ήταν το επιχείρημά του σε όποιον τον πίεζε να υπογράψει.
Ο Μεϊμαράκης της το ξεκαθάρισε αμέσως: «Άγκελα, εμείς το έχουμε πει δημόσια και στο λέω κι εσένα. Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία που θα εγγυάται ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Από κει και πέρα δεν δεσμευόμαστε για τα μέτρα, που θα συμφωνήσει. Θα τα μελετήσουμε και αναλόγως θα πράξουμε. Νέα όμως μέτρα, που θα κάνουν πιο επώδυνη τη ζωή των Ελλήνων, δεν δεχόμαστε…».
Όμως η Μέρκελ δεν πτοήθηκε από την απάντηση του Μεϊμαράκη. Παρόμοιες συστάσεις του τύπου «βάλτε πλάτη στον Τσίπρα» τις επανέλαβε και στις επόμενες Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ. Όπως για παράδειγμα στη Σύνοδο του Νοεμβρίου του 2015 κι ενώ έξω από την αίθουσα περίμεναν οι άλλοι δυο υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Τζιτζικώστας. Όμως ο Μεϊμαράκης δεν άλλαξε στάση. «Πλάτη στον Τσίπρα δεν βάζω». Και δεν έβαλε..

 

 

No Comments Yet

Comments are closed