Ν. Βούτσης: Δεν γνωρίζω να υπάρχουν απόρρητες δαπάνες πέρα από το υπουργείο Εξωτερικών

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ επεσήμανε πως «για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, η Βουλή λαμβάνει γνώση».

Υπενθυμίζεται πως, όπως ανέφεραν πρόσωπα του περιβάλλοντος του Νίκου Κοτζιά λίγο μετά από την παραίτησή του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ψηφίσει νόμο, με τον οποίο η Βουλή θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών».

«Επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η Βουλή λαμβάνει γνώση ειδικών δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας: «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».

Σε ερώτηση αν οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι οι αντιπρόεδροι έχουν δυνατότητα να τους ενημερώνουν.

Η παραίτηση Κοτζιά

Για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, είπε ότι δεν ήταν καλή εξέλιξη, ωστόσο όπως πρόσθεσε, με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ερώτηση αν η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να δημιουργήσει θέματα συνοχής, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος αλλά πρωταγωνιστής της εξωτερικής πολιτικής αυτή την τριετία, πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, και με αυτή την έννοια, επ΄αυτού, δεν υπάρχει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να ολοκληρώσει το έργο της», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed