Μητσοτάκης για το προσφυγικό άσυλο: Τέλος στην αυθαιρεσία, ευαισθησία για τους κυνηγημένους

από Team MyPortal.gr
sms

Στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την παροχή ασύλου αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ολοκληρώνεται με «το δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου» που προωθεί η κυβέρνηση.

«Το μεταναστευτικό είναι εδώ απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρών οργανισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη προστασίας των συνόρων και «τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών» καθώς και τους κανόνες «υπό τους οποίους -όσοι το δικαιούνται- θα παραμένουν εδώ, σε ανθρώπινες συνθήκες». Υπογράμμισε πως «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων»

Αναφερόμενος στο τι προβλέπει το νομοσχέδιο αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ο πρωθυπουργός είπε:

«Η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητούμε σήμερα καθιερώνουμε έναν συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας που υπηρετεί 3 αρχές:

– Κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, 1 προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με ευρωπαϊκές οδηγίες

– Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά παρέχοντας ασφαλιστική περίθαλψη και προστασία.

– Εντάσσει σε πλαίσιο προστασίας με τις αρμόδιες αρχές. Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο μεταναστευτικό ένα οργανωμένο κράτος.

Ορισμένες προβλέψεις:

Αυστηροί κανόνες που βάζουν τέλος σε αυθαιρεσίες και ευαισθησία στους κυνηγημένους.

Κάθε αίτηση να εξετάζεται σε 6 αντί 9 μήνες. Αν όμως ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις αρχές το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αποχώρηση. Γι αυτό και θα εξετάζονται πρώτα οι ευάλωτοι αλλά και αυτοί με παραβατική συμπεριφορά για να ξεχωρίζει η διαφορετική τους πορεία.

Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο μετατραυματικό στρες που όλοι γνωρίζεται ότι δύσκολα εντοπίζεται από γιατρούς και με το οποίο είχε γίνει φάμπρικα και ψευδώς πολλοί το επικαλούνταν για να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα όλοι οι ανήλικοι όχι μόνο ασυνόδευτοι κρίνονται ευάλωτοι.

Μέλη της οικογένειας των αιτούντων θα χαρακτηρίζονται και ο εκτός γάμου σύντροφος και οι γονείς.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5 χιλ ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία δυστυχώς σήμερα μόλις 1.200 έχουν στην στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής. Όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και την παιδεία και σε 6 μήνες πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει πρόσφυγες που ήθελαν δουλειά σε ένα άλλο κράτος»

Παράλληλα έκανε λόγο και για προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών:

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ και ΥΠΕΘΑ προωθούμε οργανωμένη ανακούφιση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Θέλουμε την συνεργασία των Δήμων και κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται αλλά όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν θα επιβραβεύονται. Η διασπορά πρέπει να γίνεται με προσοχή στον αριθμό προσφύγων και προτεραιότητα σε οικογένειες. Αυτές οι κοινωνίες θα ενισχυθούν για να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο.

Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται και από τον νόμο για το άσυλο που εκπέμπει μήνυμα: Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα έρχονται διεκδικώντας να μείνουν. Αυτοί θα επιστρέφονται στην Τουρκία και θα χάσουν τα λεφτά που δίνουν στα κυκλώματα. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο θέτει φραγμούς στην θολή δράση κάποιων ΜΚΟ. Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.