Μία πρόταση για το Central Park της Θεσσαλονίκης

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

Η επικείμενη ανάπλαση της ΔΕΘ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης δεν θα δημιουργήσει μόνο σύγχρονες εκθεσιακές και συνεδριακές υποδομές. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ένα νέο αστικό (μητροπολιτικό το χαρακτηρίζουν) πάρκο που το έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Παλιά η συζήτηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Βγαίνουμε στο εξωτερικό και ζηλεύουμε τις εικόνες με τους νέους να ξαπλώνουν στο γρασίδι των πάρκων, οικογένειες με μικρά παιδιά να παίζουν ή να κάνουν πικ-νικ στα πάρκα, εργαζόμενους να κάνουν διάλειμμα και να παίρνουν το κολατσιό τους μέσα στο πράσινο. Μέσα στο κέντρο των πόλεων.

Θα μπορούσε και η Θεσσαλονίκη να έχει το δικό της πάρκο στην καρδιά της πόλης. Ή μάλλον το έχει αλλά η αδιαφορία ή αδυναμία των αρμοδίων δεν έχει καταφέρει να το αξιοποιήσει. Πρόκειται για το πάρκο της ΧΑΝΘ, έναν χώρο πολλών στρεμμάτων, πνιγμένο στα δέντρα αλλά ταλαιπωρημένο από την ανθρώπινη χρήση, εγκαταλειμμένο επί χρόνια. Κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί ή έχουν γίνει προσπάθειες για την αξιοποίησή του, με τελευταία αυτήν του 2011 του Δήμου με το What’s Up Park. Μας τέλειωσε και αυτή νωρίς, παρά τις προσδοκίες που η δημοτική διοίκηση είχε δημιουργήσει πολυδιαφημίζοντάς της. Προ λίγων ημερών, μάθαμε από επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης,  πως η νέα παιδική χαρά που δημιουργήθηκε, βανδαλίστηκε πριν καν ξεκινήσει να λειτουργεί. Αποσπασματικές πρωτοβουλίες που πέφτουν στο κενό.

Και όμως η λύση φαντάζει τόσο απλή. Θέλει μόνο οργάνωση, συντονισμό και διαρκές ενδιαφέρον. Και ιδέες για χρήσεις που θα φέρουν κόσμο. Και φως! Κατ’ αρχάς αστυνόμευση που είναι το πρώτο που λείπει. Και με δράσεις αστυνομικές αλλά κυρίως με περίφραξη και φύλαξη.  Όπως στο διπλανό πάρκο στο Πεδίον του Άρεως που παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα. Προφανώς θα μείνουν ανοικτοί δρόμοι για να υπάρξει η σύνδεση των χώρων αλλά αυτοί θα φυλάσσονται. Επίσης, διαρκής καθαριότητα και συντήρηση καθώς η εικόνα του δεν τιμά την πόλη. Παντού σκουπίδια και ακαθαρσίες ζώων, σπασμένα παγκάκια και τα κουφάρια των παλιών αναψυκτηρίων. Αυτονόητα να αντιμετωπιστούν σε οποιαδήποτε σύγχρονη πόλη –πέρα από την ευαισθησία και ευσυνειδησία των πολιτών.

Τα επιχειρήματα πως δεν γίνεται να φυλαχθεί ή να υπάρξει μια περίφραξη στον χώρο μου φαίνεται πως δεν αντέχουν κριτικής. Φυσικά και γίνεται. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται δημόσιους χώρους. Χρειάζεται η απόφαση και το σχέδιο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να το δει σοβαρά και συνολικά. Δέντρα, πράσινο, φως, ασφάλεια. Τίποτα άλλο. Δεν είναι κάτι που απλώς πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει ο Δήμος να το βλέπει ως μια υποχρέωση. Είναι μια ευκαιρία. Κάποτε, κάποιος ας την αξιοποιήσει.