Μ. Βαρβιτσιώτης: Οδεύουμε με ταχύτητα σε Brexit χωρίς συμφωνία

Σε ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και νομοθετικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η Ελλάδα ώστε να περιοριστεί το κόστος ενός άτακτου Brexit, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

«Στην υπόθεση του Brexit φαίνεται ότι οδεύουμε με ταχύτητα σε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα έχει κόστος» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πριν από την έναρξη της ημερίδας «Nο Deal Brexit: Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων» που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών σε συνδιοργάνωση με τον ΣΕΒ.

«Είναι μία εξέλιξη την οποία η Ελλάδα δεν θέλει, η Ευρώπη δεν επιθυμεί και δεν νομίζω ότι ευνοεί ούτε τη Μεγάλη Βρετανία, ούτε τους λαούς της Ευρώπης» υπογράμμισε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές μας συναλλαγές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματιστεί από αυτή την απόφαση της Μ. Βρετανίας.

«Είναι δηλαδή η διευκόλυνση στα τελωνεία, η διευκόλυνση των εξαγωγών χωρίς διατυπώσεις, είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα φιλοξενούμε 50.000 Βρετανούς υπηκόους οι οποίοι μένουν μόνιμα εδώ και στη Βρετανία μένουν 120.000 περίπου Έλληνες και το πώς αυτοί θα ζήσουν την επόμενη μέρα χωρίς να επιβαρυνθεί η ζωή τους και η καθημερινότητά τους» διευκρίνισε.

Προσέθεσε ακόμα το ζήτημα του τουρισμού, αναφερόμενος «στις μεγάλες τουριστικές ροές, τις οποίες έχουμε από την Μ. Βρετανία και τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να χάσουμε».

Ως προς το γεωπολιτικό κόστος, ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Το ότι χάνεις από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Συνόδου Κορυφής, μία χώρα με την ιστορία, το μέγεθος της Μ. Βρετανίας, μία μεγάλη στρατιωτική πυρηνική δύναμη, το γεγονός ότι κάθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ότι έχει αυτή την κληρονομιά της μεγάλης αυτοκρατορίας στον πολιτισμό, στην αγγλική γλώσσα και όλα αυτά τα οποία μπορούμε να πούμε, είναι σαφέστατα μία απώλεια και για την Ευρώπη. Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε σεβαστή την απόφαση του βρετανικού λαού που είπε ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να παραμείνει μέλος της Ε.Ε».

No Comments Yet

Comments are closed