Κορυφώνονται οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Μηχανιώνα για την Παναγία – Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην περιοχή

Με βαθύ αίσθημα κατάνυξης, χιλιάδες πιστοί από τη Ν. Μηχανιώνα, την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού και της Θεσσαλονίκης αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας συρρέουν αυτές τις ημέρες στον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, για να προσκυνήσουν το θαυματουργό Θεομητορικό Εικόνισμά της και να καταθέσουν στα πόδια της Θεοτόκου τα αιτήματά τους, προσφέροντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες τους, τιμώντας την ημέρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης της Νέας Μηχανιώνας.

Η εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, που σύμφωνα με μαρτυρίες είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κιζικινής Χερσονήσου.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, οι οποίοι πλαισιούμενοι από Ιερείς της τοπικής Μητροπόλεως και τους καλλικέλαδους Ιεροψάλτες έψάλλαν τα εγκώμια της Θεοτόκου ενώπιον της θαυματουργού και ιστορικής Εικόνας της Φανερωμένης δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το θείο λόγο οικοδόμησε στους πιστούς που κατέκλυσαν το Ιερό παλλάδιο της Παναγίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, αναφερόμενος στο Ιερό πρόσωπό της Κυρίας Θεοτόκου και της εις ουρανούς μετάστασής Της.

Ευχήθηκε η Παναγία να γίνει φως στο σκοτάδι του καθενός, ευχαριστώντας τον Ποιμενάρχη της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο για την ευκαιρία να γίνει μέτοχοςτης πανευφρόσυνης αυτής γιορτής στην προσφυγική Ν. Μηχανιώνα.

 

 

Γιορτάζοντας με μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια τα «Εννιάμερα της Θεοτόκου», που σηματοδοτούν τη λήξη της εορτής της Κοιμήσεως, η Εκκλησία, ο Δήμος Θερμαϊκού και όλοι οι επισκέπτες του, ενώνονται με το θρησκευτικό συναίσθημά τους να αποτελεί ισχυρό συνδετικό κρίκο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Θερμαϊκού.

 

Ένα συναίσθημα, το οποίο εκδηλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από μεγάλο αριθμό κόσμου που επισκέπτεται την περιοχή, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της ονομαστής αυτής θρησκευτικής εορτής. Στις 22 Αυγούστου δε – παραμονή αυτής – και ημέρα που πραγματοποιείται η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, αλλά και ανήμερα της γιορτής, στις 23 Αυγούστου, η προσέλευση των επισκεπτών κορυφώνεται.

 

Η απόδοση τιμής και το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης καθίσταται σκοπός, καθοδηγώντας τα βήματα των πιστών. Μια εικόνα που, μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντα και τον ανείπωτο πόνο, μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες, προερχόμενους από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, στη νέα πατρίδα, προσφέροντας παρηγοριά και ελπίδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Ένα ταξίδι που κατέληξε στη Νέα Μηχανιώνα, όπου αρχικά χτίστηκε μία μικρή εκκλησία, το 1927, με το μακαριστό Μητροπολίτη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς κύρο Προκόπιο, να οικοδομεί το μεγαλοπρεπή ναό που σήμερα κοσμεί τον οικισμό και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου, θέτοντας το θεμέλιο λίθο του το 1975 και εγκαινιάζοντάς τον στις 27 Μαΐου 1984.

 

Οι φετινές εκδηλώσεις για τα «Εννιάμερα της Θεοτόκου», που θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, έχουν ως εξής :

 

  • Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

18:15 :  Πέρας προσέλευσης επισήμων

18:30 :  Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του

Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου

20:30 :  Λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνας Παναγίας Φανερωμένης

  • Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

07:00 : Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία

 

 

Περαία, 22 Αυγούστου 2019

 

 

 

 

 

με πληροφορίες και από romfgea.gr
No Comments Yet

Comments are closed