Κυρίζογλου: Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία διαδικασία δήθεν διαλόγου σε στυλ «ψεκάστε- σκουπίστε –τελειώσαμε»

από Team MyPortal.gr
sms

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς και την τακτική των διαρροών, παραδίδοντας άμεσα στην αυτοδιοίκηση το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Καλλικράτη, έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κυρίζογλου διεμήνυσε πως οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να αποδεχθούν καμία διαδικασία δήθεν διαλόγου σε στυλ «ψεκάστε- σκουπίστε –τελειώσαμε».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει η αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη της τις θέσεις της. Ό,τι αφορά εμάς, δηλαδή την αυτοδιοίκηση, πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς. Όχι να αποφασίζει για μας μόνη της η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υπογράμμισε στην ομιλία του πως η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση διεκδικεί να γίνει πράξη το αυτονόητο και ζητά να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική, ώστε να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για το μέλλον τους.

Ο κ. Κυρίζογλου προσδιόρισε τις βασικές διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης στα εξής:

Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνο με το υπουργείο Εσωτερικών για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, ενόψει της αλλαγής του Καλλικράτη.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Για αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, οπότε θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ό,τι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του εθνικού κοινοβουλίου.

Να μη μειωθεί από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας, δηλαδή τους βουλευτές.

Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των δήμων, με προτεραιότητα: -Τη φορολογική αποκέντρωση -Τη δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αυτοδιοίκηση -Την περαιτέρω θωράκιση αλλά και ενδυνάμωση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και της ΠΕΤΑ Α.Ε. – Την αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων.

Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).

Την ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την κεντρική κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.