Κι άλλες παραιτήσεις στον Λευκό Οίκο

Η Ρέιτσελ Μπραντ, το τρίτο τη τάξει στέλεχος στην ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σκοπεύει να παραιτηθεί μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα The New York Times, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο ανώτερους αξιωματούχους του συστήματος δικαιοσύνης.

Την πρόθεση της Μπραντ επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένα πρόσωπο προσκείμενο στην ανώτατη αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Μπραντ βρισκόταν αμέσως μετά τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν στη γραμμή διαδοχής ως προς την εποπτεία του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ και της έρευνάς του για την φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ στελεχών της εκστρατείας του Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ και για το εάν ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να παρακωλύσει τις έρευνες για το ζήτημα αυτό.

Ο Ρόζενσταϊν επιβλέπει την έρευνα του Μάλερ διότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε κι αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το θέμα πέρυσι.

Η αναμενόμενη παραίτηση της Μπραντ προστίθεται στις ενδείξεις αναταραχής στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο δέχεται συνεχώς επιθέσεις από τον Τραμπ και τους ρεπουμπλικάνους συμμάχους του τους τελευταίους μήνες. Οι Τάιμς έγραψαν πως η Μπραντ θα υποβάλει την παραίτησή της επικαλούμενοι δύο πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδιά της (1).

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης για να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Μπραντ παραιτείται.

Η είδηση της αποχώρησής της καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Τραμπ να εγκρίνει τη δημοσιοποίηση ενός ως τότε διαβαθμισμένου υπομνήματος ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών, το οποίο παρουσίαζε την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές ?την οποία αρχικά χειριζόταν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) και πλέον έχει ανατεθεί στον Μάλερ? ως προϊόν της προκατάληψης εναντίον του Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις τάξεις του FBI.

Κι άλλος εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο παραιτείται έπειτα από κατηγορίες σε βάρος του για ενδοοικογενειακή βία

Ο Ντέιβιντ Σόρενσεν, άλλος ένας εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο που κατηγορήθηκε για ενδοοικογενειακή βία από την πρώην σύζυγό του, παραιτήθηκε την Παρασκευή, ενώ ακόμη δεν είχε καταλαγιάσει ο σάλος μετά την αποχώρηση του Ρομπ Πόρτερ, που κατηγορήθηκε από τις δύο πρώην συζύγους του ότι τις μεταχειριζόταν βίαια.

Ο Σόρενσεν, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη συγγραφή των προεδρικών ομιλιών, «αρνείται τις κατηγορίες», μολαταύτα «υπέβαλε την παραίτησή του», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρατζ Σα, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με μια ενημερωμένη πηγή, με βάση τις αρμοδιότητές του Σόρενσεν δεν είχε κριθεί απαραίτητο να του δοθεί άδεια χειρισμού απορρήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed