Η Ρωσία αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», παρά τις επικρίσεις αλλά και τις επιφυλάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αναγνώριση προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη, καθώς στο παρελθόν η Μόσχα είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών, επικρίνοντας τις κυβερνήσεις τόσο των Σκοπίων όσο και την Αθήνα, ότι αγνοούν την γνώμη του λαού. Η Ρωσία μάλιστα δεν απέκλειε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρουν πληροφορίες του Πρώτου Θέματος.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το Ελληνικό αλλά και το Σκοπιανό ΥΠΕΞ ανταλλάσσοντας σφοδρότατες ανακοινώσεις για το ζήτημα, ενώ είχε μιλήσει για έξωθεν πιέσεις στη διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα είχε μιλήσει για σοβαρές παραβιάσεις, ενώ είχε αναφέρει ότι η Δύση καθοδηγείται από τα γεωπολιτικά συμφέροντα μιας πρώιμης συμμετοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κι όχι από την επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα ως διμερής διαφορά.

No Comments Yet

Comments are closed