Η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμα στο «Poll of Polls»

Στα ελληνικά το Poll of Polls έχει μεταφραστεί ως «η μητέρα των δημοσκοπήσεων». Τα «Νέα» επεξεργάστηκαν τις δημοσκοπικές προβλέψεις πέντε εταιρειών (Metron Analysis, Pulse, Rass, Alco και Prorata) και συνέκριναν τις δημοσιευθείσες έρευνές τους το φθινόπωρο του 2018, με τις πιο πρόσφατες που είδαν το φως της δημοσιότητας στους πρώτους μήνες του 2019.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το λεγόμενο Poll of Polls των πέντε εταιρειών είναι ότι σε σχέση με το φθινόπωρο του 2018 η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά 0,4%. Πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος (ΜΟ) των δημοσκοπήσεων του 2019 δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 31,2% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8,6%). Ο αντίστοιχος δημοσκοπικός ΜΟ του φθινοπώρου του 2018 έδινε 30,2% στη ΝΔ και 22,0% στον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8,2%).

Αυτή η δημοσκοπική πραγματικότητα σημαίνει ότι η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταγράφει σε όλες σχεδόν τις έρευνες των τελευταίων μηνών του 2018, όχι μόνο δεν έπληξε τη ΝΔ, αλλά ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που δείχνει μάλλον ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει άλλες δεξαμενές αύξησης των εκλογικών ποσοστών της.

Τα συμπεράσματα

-Σε σχέση με το φθινόπωρο και όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές κάλπες, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αναποφάσιστων, όπως και οι απαντήσεις αποχής (άκυρο, λευκό, δεν θα ψηφίσω). Οι πρώην αυτοί αναποφάσιστοι στρέφονται περισσότερο προς τη ΝΔ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που διαψεύδει το αφήγημα της κυβέρνησης περί πιθανής επιστροφής των ψηφοφόρων της.

-Η ΝΔ με το 31,2% που συγκεντρώνει ως ΜΟ των 5 εταιρειών μπορεί να προσβλέπει κάλλιστα σε ποσοστά αυτοδυναμίας, καθώς το 13% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι. Πόσο μάλλον αν τελικώς η Βουλή έχει 5 ή μάξιμουμ 6 κόμματα, όπως προκύπτει από το Poll of Polls.

– Από τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» επιβεβαιώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα μικρότερο κόμμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών. ΧΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ κινούνται σταθερά μεταξύ του 6%-8% με μικρές αυξομειώσεις αναλόγως της συγκυρίας, ενώ τόσο το Ποτάμι όσο και οι ΑΝΕΛ δεν μοιάζουν να έχουν τη δυνατότητα ανάκαμψης προκειμένου να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%. Πιο συγκεκριμένα, στο Poll of Polls (στην πρόθεση ψήφου με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων) η ΧΑ λαμβάνει 7,4%, το ΚΙΝΑΛ 6,7%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,3%, η Ελληνική Λύση 2,2%, το Ποτάμι 1,1% και οι ΑΝΕΛ 1,1%.

Οι αρχηγοί

Από τη «μητέρα των δημοσκοπήσεων» γίνεται σαφές το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα «ποιος είναι η καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο αρχηγός της ΝΔ συγκεντρώνει 36% (έναντι 34% το 2018), ενώ ο πρωθυπουργός περιορίζεται στο 23% (έναντι 24% του 2018). Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σταθερά και μακράν του πρωθυπουργού στο ερώτημα της καταλληλότητας.

Σύμφωνα με τα «Νέα» αν επαληθευτούν στις κάλπες τα δημοσκοπικά ευρήματα, σχεδόν η μισή από τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει εκτός Βουλής.

No Comments Yet

Comments are closed