Γκιουλέκας: Λαμβάνοντας υπόψιν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας ερωτηθείς σε συνέντευξή του για τις τουρκικές προκλήσεις και την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου τόνισε:

«Το απεύχομαι. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψιν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, που έχει μεταβληθεί σε επιθετικότητα τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις συνεχείς “ήττες” του Τούρκου Προέδρου σε πολλαπλά επίπεδα.
Διανύουμε την πιο ευαίσθητη περίοδο από το 1974 και μετά, με εξαίρεση το επεισόδιο στα Ίμια, που στοίχισε την ζωή στους τρεις ήρωες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.
Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε αυτό που χρειάζεται όπως κάναμε πάντα. Σε κάθε προκλητική ενέργεια οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι εκεί και απαντούν δυναμικά σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας και εκπέμπουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος.
Η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για την ειρήνη στην περιοχή μας, βαδίζοντας σύμφωνα με όσα υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Στέλνει όμως και το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δείξει καμία ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, ο Κ.Γκιουλέκας υπογράμμισε:

«Η βούλησή μας να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράχτη στον Έβρο είναι δεδομένη και γι’ αυτό βεβαίωσε για άλλη μια φορά τους πάντες ο Πρωθυπουργός. Εάν κάτι τέτοιο προκαλεί νευρικότητα στην τουρκική πλευρά, αυτό δεν μας αφορά. Φτιάχνουμε τον φράκτη στο ελληνικό έδαφος.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να κάνει ότι πιστεύει ότι είναι πρόσφορο και αποτελεσματικό για την ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας. Δεν έχει υποχρέωση να ενημερώσει κανέναν γι’ αυτό.
Τα όποια τεχνικά ζητήματα κατασκευής του υπαγορεύονται μόνο από την αποτελεσματικότερη προστασία των χερσαίων συνόρων μας στον Έβρο και την μορφολογία του εδάφους. Από κανέναν άλλο λόγο
».

No Comments Yet

Comments are closed