«Γεφυρώνοντας το χάσμα του παρελθόντος, χτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον»

από Team MyPortal.gr
sms

Γέφυρες συνεργασίας με τα μέλη των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας «έριξε» ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτήτων (ΣΥΡΚΙ).
Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΚΙ, σε συνεργασία με το Αρμένικο Βακούφι Βαφεοχωρίου, υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα «Γεφυρώνοντας το χάσμα του παρελθόντος, χτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον».

Πρόκειται για το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΚΙ που ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 2017 και διήρκησε 22 μήνες.
Στόχος του προγράμματος ήταν να συμβάλλει στην εμπέδωση του σεβασμού και στην κατανόηση προς τις μειονοτικές κοινότητες και τον πλουραλισμό στην Τουρκία και περιελάμβανε δημιουργικές δραστηριότητες, εργαστήρια και κινηματογραφικές παραγωγές σε διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας.
Επίσης, βασική επιδίωξη ήταν η καταπολέμηση των ανθρωπίνων διακρίσεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων έναντι μειονοτικών ομάδων, η κατανόηση και ενημέρωση του πολιτισμού και της κουλτούρας των μη-Μουσουλμανικών κοινοτήτων προς τη νεολαία και το ευρύ κοινό, η ενίσχυση διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισοτιμίας και ελευθερίας, και η στήριξη της συμμετοχής των μελών των μη-Μουσουλμανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη κοινωνία, στην οικονομική και πολιτική ζωή.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος διοργανώθηκαν ένα τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης με 17 συμμετέχοντες- νέους από τις μη μουσουλμανικές κοινότητες της Πόλης, ένα εργαστήρι γνωριμίας, που πραγματοποιήθηκε σε 7 πόλεις (Πόλη, Σαμψούντα, Άντεπ, Εσκίσεχιρ, Καισαρεία, Αντιόχεια, Βαν) και είχε συνολικά 210 συμμετέχοντες. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν έναν διάλογο με μέλη των μειονοτήτων και να καταρρίψουν στερεότυπα που είχαν ή να αποκτήσουν γνώσεις για τις μειονότητες της Τουρκίας, ένα εργαστήρι γνωριμίας και μια ταινία η οποία προβλήθηκε σε έξι πόλεις. Επίσης, γυρίστηκαν τέσσερα βίντεο με κοινωνικό περιεχόμενο που σκοπό είχαν να προβάλλουν κατά πόσο γνωρίζει η τουρκική κοινωνία την πολυπολιτισμικότητα της Τουρκίας. Τα βίντεο έχουν προβληθεί 46.000 φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και ένα συμπόσιο με περίπου 250 συμμετέχοντες

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ομάδα συνεργάστηκε με 34 φορείς της κοινωνίας των πολιτών (κοινότητες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κέντρα νεότητας) και 3 πανεπιστήμια (Bilgi, Boğaziçi, Ankara Üniversitesi).
Συνεργάτες υπήρξαν ο Σύνδεσμος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Συρροϊακωβίτικο Ίδρυμα Κων/πολης, η Εφημερίδα SALOM, ο Αρμένικος Σύνδεσμος Μαλάτιας, ο Εκπαιδευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ίμβρου και η Ορθόδοξη Κοινότητα Αντιόχειας.

Οι δράσεις του προγράμματος απευθύνονταν στη νεολαία της χώρας, δηλαδή στους φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους εκπροσώπους και τα μέλη των μη Μουσουλμανικών κοινοτήτων, στις κοινότητες ξένων υπηκόων, τη διασπορά των κοινοτήτων αλλά και την ευρύτερη τουρκική κοινωνία.