Γάκης σε Τσαβλή για τη σύγκλιση του ΔΣ: ΝΑΙ μεν, ΑΛΛΑ κύριε Πρόεδρε…

Σε δήλωση προχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης αναφορικά με την επιλογή του τρόπου σύγκλησης του ΔΣ για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ. Ο κ. Γάκης αναφέρει πως αν και η Διοίκηση της ΔΕΘ έχει κάνει σαφή τη σημαντικότητα του θέματος και από την πλευρά της είχε ζητηθεί σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, εντούτοις, αν και η Διοίκηση του Δήμου εμφανίζεται να κατανοεί το επείγον της υπόθεσης εντούτοις, όπως αναφέρει, «υποτιμά τη σπουδαιότητά του» συγκαλώντας το ΔΣ διά περιφοράς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Γακη σε Τσαγκλή

ΝΑΙ μεν, ΑΛΛΑ κύριε Πρόεδρε

Κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή το 1ο θέμα Ημερήσιας Διάταξης της 16ης/5-08-2020 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά τη γνωμοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επί των ενστάσεων κατά του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και κυρίως η επιλογή σας να διεξαχθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση διά περιφοράς με οδηγεί στην αποστολή της παρούσης, εκφράζοντας την ανησυχία μου για την λειτουργία του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως γνωρίζετε, με επιστολή του Προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Αναστασίου Τζήκα στις 3/08/2020 προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ζητείται αιτιολογημένα η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και η έκφραση γνώμης του σώματος επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO ζήτησε τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση του θέματος. Η διαδικασία όμως της συνεδρίασης προσδιορίζεται από τον Πρόεδρο του σώματος. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα από όσο γνωρίζω από την κείμενη νομοθεσία είχατε 3 δυνατότητες:

• Η διερεύνηση από μέρους της υπηρεσίας της δυνατότητα πραγματοποίησης της συνεδρίασης διά ζώσης, δηλαδή με φυσική παρουσία των μελών του σώματος, διερεύνηση η οποία ουδέποτε έγινε, τουλάχιστον δεν διερωτήθημεν. Άλλωστε σας θυμίζω ότι κατά την τελευταία διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας ανακοινώσατε την ισχυρή πιθανότητα πραγματοποίησης συνεδρίασης με το παραπάνω θέμα. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο άπτεται όχι μόνο την εικόνα, αλλά πολύ περισσότερο την ανάπτυξη της πόλης, ο διάλογος μεταξύ των συναδέλφων σε ειδική συνεδρίαση θα περιποιούσε τιμή όλων μας, ανάλογη του θέματος.

• Παρόλο αυτά επικαλούμενοι την έξαρση της πανδημίας COVID-19, επικαλείστε στην πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης, την αδυναμία διά ζώσης πραγματοποίησης της συνεδρίασης. Αντ΄ αυτού και ενώ θα μπορούσατε για ένα τόσο σοβαρό θέμα να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί δημοκρατικός διάλογος και παράθεση απόψεων, ικανοποιώντας κατά αυτό τον τρόπο αίτημα μεγάλης μερίδας συναδέλφων δημοτικών συμβούλων, μέρος των οποίων είναι υπέρ της Ανάπλασης και Αναβάθμισης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επιλέξατε τη λύση της έκτακτης συνεδρίασης διά περιφοράς.

• Επικαλούμενος την 16η έκτακτη συνεδρίαση διά περιφοράς μας αποστείλατε τα θέματα το μεσημέρι της 4/08/2020, ζητώντας στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα αφενός μεν να λάβουμε γνώση, αφετέρου δε να υποβάλλουμε ερωτήματα προς την διοίκηση. Με την διά περιφοράς συνεδρίαση όμως στερείται η δυνατότητα διαλόγου και σύνθεσης απόψεων μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Η ενέργεια αυτή θεωρώ ότι υποτιμά τη σπουδαιότητα του θέματος και δεν ανταποκρίνεται στη δημοκρατική λειτουργία του σώματος. Επιπλέον για ένα θέμα, το οποίο έστω και με μικρές αποκλίσεις υπάρχει πολιτική σύγκληση μεταξύ

No Comments Yet

Comments are closed