Φώφη Γεννηματά: Δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση η συμφωνία κυβέρνησης – ΠΓΔΜ

Για θετικά και αρνητικά στοιχεία, αλλά και αβεβαιότητες στη συμφωνία έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή της. Όπως αναφέρει σε η κα Γεννηματά η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που παρουσίασε η κυβέρνηση «αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση».

Η κα Γεννηματά τονίζει ότι η συμφωνία «έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων», αλλά η υλοποίηση της «δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας».

«Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης» σημειώνει.

Όπως σημειώνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Η κ. Γεννηματά ασκεί κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, που «με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό εθνικό θέμα». Αναφερόμενη στη Ν.Δ τονίζει ότι «φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής».

Ενώ δηλώνει πως το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

No Comments Yet

Comments are closed