Αισιόδοξος για μια «καλή συμφωνία» ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Πεπεισμένος ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, η Ελλάδα θα έχει μια καλή λύση, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.

Μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης Αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «στις 21 Ιουνίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλή λύση».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο θα είναι χωρίς πιστοληπτική γραμμή.

«Δεν θα είναι μια προληπτική γραμμή στήριξης για να λέτε ότι είναι 4ο Μνημόνιο. Θα είναι μια ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρήματα και χωρίς άλλα μέτρα» ανέφερε.

Σχετικά με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπει «ούτε πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, ούτε πρωτογενή πλεονάσματα 5%, ούτε ενέχυρα κρατικής περιουσίας».

Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, επανέλαβε ότι ο στόχος παραμένει στο 3,5% και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον δημοσιονομικό χώρο που ενδεχόμενος να προκύψει κατά τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τα μέτρα-αντίμετρα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και «αυτό που θέλουμε είναι ενέσεις στην οικονομία και αύξηση της ζήτησης».

Κληθείς να απαντήσει για το υπερταμείο, σημείωσε πως πρόκειται για ένα ταμείο αξιοποίησης του δημοσίου, του οποίου τα έσοδα κατά το ήμισυ θα κατευθύνονται στους πιστωτές και στις επενδύσεις.

«Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε για να πάμε από τις αποκρατικοποιήσεις στην αξιοποίηση. Αυτό ισχύει τώρα» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, κατέστησε σαφές ότι «ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου θα έχει μειώσεις και ένα μικρό κομμάτι του κόσμου μικρή αύξηση», ενώ διευκρίνισε ότι «στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά θα είναι σχεδόν μη μετρήσιμη».

No Comments Yet

Comments are closed