Δ. Βίτσας: Ιστορική συμφωνία -Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες

Για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Βίτσας εξήγησε τον χαρακτηρισμό «ιστορική συμφωνία», λέγοντας πως χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες και να διευθετήσουν τη διαμάχη για το ονοματολογικό.

«Η ονομασία “Severna Makedonja” – “Βόρεια Μακεδονία” είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι που αποτελούσε εθνική θέση», επισήμανε στη συνέχεια τονίζοντας πως ανάλογες επιδιώξεις είχαν στο παρελθόν και οι Κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της συμφωνίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε πως η κατάληξη θα έρθει όταν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Ερωτηθείς για τον όρο “μακεδονική” γλώσσα, υποστήριξε πως μέχρι σήμερα ακόμη και στον ΟΗΕ αναγνωριζόταν ως “μακεδονική”, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως πλέον η γειτονική χώρα θα αναγνωρίζεται ως «Βόρεια Μακεδονία» και όχι ως “Μακεδονία”, όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. «Αυτό είναι μία επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Βίτσας επέκρινε τη στάση του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα, ζητώντας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση για τη συμφωνία, αντί να καταφεύγει σε… διαδικαστικά τερτίπια, ενώ σχολίασε τις διαφωνίες του Πάνου Καμμένου επισημαίνοντας πως «θα πάνε χέρι-χέρι» μέχρι να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο.

Καταλήγοντας, ο κ. Βίτσας απάντησε σε όλους αυτούς που διαφωνούν με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», λέγοντας πως δεν σημαίνει ότι είναι πατριδοκάπηλοι. «Δεν επιτρέπω, όμως, σε κανέναν να με πει προδότη», συμπλήρωσε.

No Comments Yet

Comments are closed