Δ. Χρόνης: Στόχος η πρόσβαση περισσότερων στο σύστημα βιομηχανικής ιδιοκτησίας

από Team MyPortal.gr
sms

Η καραντίνα δεν εμπόδισε την επιχειρηματικότητα να σχεδιάζει την επόμενη μέρα, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) κατά περίπου 30% το 2020, ενώ η τάση διατηρείται αυξητική και φέτος.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Δημήτρης Χρόνης, με αφορμή την εξέλιξη του οργανισμού σε ενιαίο φορέα απονομής και διαχείρισης των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας: «Η αύξηση των αιτήσεων το 2020 ήταν θεαματική και βάσει των σημερινών στατιστικών, το 2021 κινείται επίσης ανοδικά. Επιπλέον, η μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας απέφερε καρπούς, οι οποίοι αποτυπώνονται και αριθμητικά. Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε το μειωμένο αυτό τέλος και για όλη την τρέχουσα χρονιά, προς όφελος των καταθετών. Γενικά ο στόχος μας είναι η πρόσβαση όλο και περισσότερων στο σύστημα βιομηχανικής ιδιοκτησίας». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η μείωση του τέλους σύνταξης Έκθεσης Έρευνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη στη διαδικασία κατοχύρωσης, συμβάλει στο να “τολμήσουν” και οι πιο διστακτικοί να αξιώσουν την αποκλειστική εκμετάλλευση της εφεύρεσής τους ή την εμπορία της ως άυλο περιουσιακό στοιχείο.

Με τον ΟΒΙ να αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ευθύνη για τα εμπορικά σήματα θα επιτευχθεί σύντμηση του χρόνου χορήγησης σήματος και σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του μητρώου Σημάτων με το ΓΕΜΗ, θα αφαιρεθεί ένα ακόμα πρόσκομμα στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, όπως σημειώνει.

Επιπλέον, η λειτουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας θα βοηθήσει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας η νοοτροπία που αναγνωρίζει και αξιοποιεί την αξία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Δ.Σ. του ΟΒΙ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη

ΕΡ: Ο Οργανισμός Βιομηχανικής,  Ιδιοκτησίας, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ευθύνη για τα Εμπορικά Σήματα. Τι σημαίνει αυτό για την επιχειρηματικότητα;

H συγκέντρωση σε ενιαίο φορέα, δηλαδή τον ΟΒΙ, της απονομής και διαχείρισης των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική  πρακτική. Ο ΟΒΙ από το 1988 παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους χρήστες του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Οι καλές πρακτικές που έχει δημιουργήσει και υιοθετήσει, θα επεκταθούν και στα Εμπορικά Σήματα. Η ύπαρξη μιας ενιαίας Εθνικής Αρχής θα διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας ομοιόμορφης και ενιαίας εθνικής πολιτικής για όλα τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η σύντμηση του χρόνου χορήγησης Σήματος σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του μητρώου Σημάτων με το ΓΕΜΗ, θα αφαιρέσουν ένα ακόμα πρόσκομμα στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

EΡ: Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, παρά την πανδημική κρίση και την καραντίνα, ο ΟΒΙ κατάφερε το 2020 να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του και να πετύχει τους καθορισθέντες στόχους του. Κύριε Χρόνη, αναφερθείτε στη στρατηγική που ακολούθησε ο οργανισμός, πώς πέτυχε τους στόχους του, ποιοι ήταν αυτοί και δώστε μας μια εικόνα για τους στόχους που έχετε θέσει για φέτος.

Ο ΟΒΙ έχει μόνο ψηφιακές διαδικασίες, φιλικές προς τον χρήστη. Επομένως και κατά την περίοδο της σκληρής καραντίνας δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα η λειτουργία του. Επίσης, διαθέτει υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό. Η αύξηση των αιτήσεων το 2020  ήταν θεαματική και βάσει των σημερινών στατιστικών, το 2021 κινείται επίσης ανοδικά. Επιπλέον, η μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας απέφερε καρπούς οι οποίοι αποτυπώνονται και αριθμητικά. Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε το μειωμένο αυτό τέλος και για όλη την τρέχουσα χρονιά, προς όφελος των καταθετών. Γενικά ο στόχος μας είναι η πρόσβαση όλο και περισσότερων στο σύστημα βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

EΡ: Ο ΟΒΙ, με γνώμονα την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα και την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων να προστατεύσουν τις εφευρέσεις τους, προχώρησε σε σημαντική μείωση του Τέλους σύνταξης Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη κατά 27%. Aπό 01.01.21, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού, το Τέλος σύνταξης Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη διαμορφώνεται στα 467 ευρώ. Επιπλέον, η μείωση του Τέλος σύνταξης Έκθεσης Έρευνας που ισχύει από 15.6.20 συνεχίζει να ισχύει μέχρι και 30.06.21 και διαμορφώνεται στα 200 ευρώ. Η μείωση του κόστους αρκεί για να εξοικειωθεί η επιχειρηματικότητα και υπάρχει πιθανότητα για νέα οικονομικά κίνητρα;

Η πραγματικότητα αυτή καθ’ αυτή έδειξε ότι η μείωση στα τέλη σύνταξης της Έκθεσης Έρευνας το 2020 είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα καθώς συνέβαλλε στην αύξηση των καταθέσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) κατά περίπου 30%.  Επιπλέον, σημειώθηκε  σημαντική μείωση στο ποσοστό των αιτήσεων οι οποίες ενώ ξεκινούν τη ζωή τους σαν αιτήσεις για ΔΕ μετατρέπονται τελικά σε Πιστοποιητικά Υποδείγματος Χρησιμότητας λόγω μη καταβολής του τέλους έκθεσης έρευνας μέσα στην 4μηνη προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. Επομένως, μπορούμε σαφώς να μιλάμε για ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Δεν περιμένουμε φυσικά 30 % αύξηση των νεοφυών επιχειρήσεων καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό, αλλά σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για αυξημένες πιθανότητες εμπορικής αξιοποίησης  τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Η κατάθεση μίας αίτησης για ΔΕ έγινε σημαντικά πιο προσιτή και κατά συνέπεια το άυλο κεφαλαίο στη χώρα μας αυξήθηκε. Η μείωση του τέλους σύνταξης Έκθεσης Έρευνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη στη διαδικασία κατοχύρωσης, συμβάλει στο να «τολμήσουν» και οι πιο διστακτικοί να αξιώσουν την αποκλειστική εκμετάλλευση της εφεύρεσής τους ή την εμπορία της ως άυλο περιουσιακό στοιχείο. Ας μην ξεχνάμε ότι στο εξωτερικό τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται με βάση τον αριθμό των πατεντών που «παράγουν», ενώ σχεδόν κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα βασίζεται σε τίτλο βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι πέραν της μείωσης του τέλους σύνταξης της Έκθεσης Έρευνας, τα τέλη κατάθεσης είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα και ότι τα τέλη προστασίας των πρώτων δύο ετών είναι μηδενικά.

ΕΡ:Η λειτουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σας οδηγεί να σχεδιάσετε κάποιες βελτιώσεις; Καταγράφεται ενδιαφέρον;

Μετά από μια περίοδο προγραμματισμού, είμαστε στη φάση υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των δράσεων κατάρτισης που θα παρέχονται από την Ακαδημία. Έχουν ήδη δρομολογηθεί για το προσεχές διάστημα σεμινάρια από τους έμπειρους εξεταστές του ΟΒΙ που θα εστιάζουν τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο στον κύριο τίτλο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΒΙ), δηλαδή το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Τον Σεπτέμβριο πρόκειται να  ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα οδηγήσει το 2022 σε ένα διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρέχει τα κατάλληλα γνωσιακά εφόδια για τη συμμετοχή στις Εθνικές εξετάσεις με σκοπό την απόκτηση της πιστοποίησης του πληρεξούσιου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (Patent Attorney). Πέρα από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα και στην απόκτηση on job training, δίνοντας τη δυνατότητα για μαθητεία σε συνεργασία με το ΤΕΕ καθώς και για αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε διεθνής Οργανισμούς, όπως το European Patent Office (EPO) και το European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώσαμε είχαμε πάνω από 600 real time συμμετέχοντες. Η μαζική αυτή συμμετοχή καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, στην προσπάθεια που κάνουμε να αναπτύξουμε μια νοοτροπία που αναγνωρίζει και αξιοποιεί την αξία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας για τη χώρα. Η μεγάλη ανταπόκριση μάς τονίζει την ευθύνη που έχουμε να προετοιμάσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να καταρτίσουμε άρτια επαγγελματίες  στο πεδίο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Σαφώς, όπως καθετί δυναμικό, το πλάνο δράσεων της Ακαδημίας θα αξιολογείται διαρκώς, και όπου κρίνεται απαραίτητο, θα ανασχεδιάζεται και θα εναρμονίζεται με τις Διεθνείς πρακτικές, ώστε να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

ΕΡ: Σε συνεργασία με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενους τοπικούς φορείς, ο ΟΒΙ ξεκίνησε το 2020 την υλοποίηση προγράμματος που στοχεύει στην καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων. Μπορείτε να μας πείτε κάποια πρώτα συμπεράσματα;

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό, Οικονομικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο), η Δημοτική Αστυνομία, ο εμπορικός κόσμος, ο ΟΑΣΘ και το κοινό της Θεσσαλονίκης, είναι φανερό ότι αγκάλιασαν τo Πρόγραμμα AUTHENTICITIES προσφέροντας την απαραίτητη υποστήριξη προκειμένου να γίνει το πρόγραμμα γνωστό στην πόλη.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Προγράμματος είναι η ενημέρωση των νέων για τις επιπτώσεις αγοράς προϊόντων πειρατείας. Σ΄ αυτό το σημείο, είχαμε πολύ καλή συνεργασία τόσο με τους αρμόδιους του Δήμου για θέματα Παιδείας όσο και με τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων. Προφανώς η πανδημία επηρέασε τη δυνατότητα άμεσης προσέγγισης των φοιτητών και μαθητών αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το πλήρες πρόγραμμα ενημέρωσης την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ως προς την προσέγγιση και «εκπαίδευση» του ευρύτερου κοινού της Θεσσαλονίκης, αποδείχτηκε ότι η προβολή του βίντεο για τις επιπτώσεις από την κατανάλωση παραποιημένων προϊόντων που ετοίμασε ο ΟΒΙ και προβλήθηκε ως κοινωνικό μήνυμα με έγκριση του ΕΣΡ, είχε μεγάλη απήχηση. Αυτό καταδεικνύει το πλήθος των καταναλωτών οι οποίοι απευθύνθηκαν στον Οργανισμό προκειμένου να ενημερωθούν και να κάνουν καταγγελίες συμβάντων παραεμπορίου.

Με το πλήρες άνοιγμα  της αγοράς το κοινό της Θεσσαλονίκης θα εκμεταλλευτεί περισσότερο τη mobile εφαρμογή AUTHENTICITY THESS προκειμένου να καταγγείλει σε πραγματικό χρόνο περιστατικά παράνομης εμπορίας προϊόντων, ενώ μέσα από δράσεις που θα υλοποιήσουμε, θα γίνει περισσότερο κατανοητή η σημασία κατανάλωσης αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, ενισχύοντας έτσι την τοπική επιχειρηματικότητα και βοηθώντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή οικονομία ευρύτερα.