Χρ.Σταϊκούρας για κορωνοϊό: Ψυχραιμία και ορθολογισμός για να έχουμε το μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος

Σε υψηλό 20 ετών βρέθηκε το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο. Αυξήθηκε στις 113.2 μονάδες, από 109.5 μονάδες τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, ενώ κατεγράφη άνοδος σε όλους τους επί μέρους κλάδους.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από την Κομισιόν με βάση μετρήσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ πλέον αναμένονται οι απαντήσεις των μετρήσεων Μαρτίου που θα έχουν «καταγράψει» και τις πιθανές επιπτώσεις από τον κοροναϊό.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως «η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών, από το Δεκέμβριο του 2000. Αποδεικνύει δε ότι το εφαρμοζόμενο οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης, εντός του υφιστάμενου πλαισίου, η διαχείριση των πολύχρονων θυσιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και των δημόσιων οικονομικών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε όμως και ψυχραιμία για το θέμα του κοροναϊού. Επισήμανε πως «φυσικά, το παγκόσμιας κλίμακας πρόβλημα που ανέκυψε με τον κορονοϊό θέτει και την ελληνική οικονομία ενώπιoν μίας δύσκολης κατάστασης.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος απαιτείται από όλους ψυχραιμία και ορθολογισμός. Η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί».

Από χθες ο ΥΠΟΙΚ ξεκίνησε συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο για το εν λόγω ζήτημα. Έχει αρχίσει η καταγραφή των επιπτώσεων, αλλά και εξετάζονται εναλλακτικές στήριξης των επιχειρήσεων που δέχονται πλήγμα στο πρότυπο των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, αλλά με προσαρμογή στην νέα αυτή κρίση.

Προς το παρόν παρακολουθείται η κατάσταση με τις ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ θα γίνουν και επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Καταστρώνονται επίσης σενάρια διαχείρισης κρίσης με διαφορετικές εκδοχές.

Ήδη η ΠΝΠ προβλέπει μία σειρά από δαπάνες στήριξης, ενώ παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ θα συζητήσει το θέμα και στο Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας. Μένει να φανεί αν θα υπάρχει μία κοινή θέση μετά και τη συζήτηση στην Ιταλία και όχι μόνο για μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών, κάτι που θα επιτρέψει και στην Αθήνα να διεκδικήσει ανάλογη αντιμετώπιση.

πηγή: capital.gr

No Comments Yet

Comments are closed