Απίστευτες εικόνες σε Ημαθία – Πέλλα: «Χιόνισε» χαλάζι!

Σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα υπολογίζεται το εμβαδόν των χωραφιών με γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως δενδρώδεις, που επλήγησαν στον νομό Ημαθίας από τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας, και ενώ οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ «έπιασαν» ήδη δουλειά, οι παραγωγοί δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση. 


«Αν δεν αποζημιωθούμε άμεσα από τον οργανισμό και συνεχιστεί η ίδια τακτική (της καταβολής των αποζημιώσεων) ενάμιση χρόνο μετά, τότε δεν χάνουμε μόνο τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αλλά πολλοί από εμάς, ίσως και την επόμενη» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος. 


Προσθέτοντας «ακόμη έχουμε να λαμβάνουμε οφειλές του 2018 από τον ΕΛΓΑ», ο κ. Λιολιόπουλος τόνισε: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Με προκαταβολές και έναντι δεν μπορούμε να είμαστε οι επιχειρηματίες που ευαγγελίζονται ότι πρέπει να γίνουμε». 


Υπογραμμίζοντας ότι «περισσότερες από 2.000 οικογένειες είναι ήδη καταδικασμένες, τη στιγμή που η φετινή παραγωγική περίοδος προμηνυόταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων», ο κ. Λιολιόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι και σε επίπεδο επάρκειας στην εγχώρια αγορά και συνέπειας απέναντι στους πελάτες, τονίζοντας: «πρέπει να αποζημιωθούμε άμεσα. Την ίδια ώρα που εμείς κλείναμε δουλειές στην 5η Freskon, ο καιρός μας θέριζε».


Τονίζεται ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη να περιηγούνται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν τις καταστροφές λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο έγινε ήδη η αναγγελία δηλώσεων ζημιάς για τους παραγωγούς.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν περιοχή της Πέλλας και προέρχονται από το προφίλ στο fb του Δάνη Τζαμτζή ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή και όπως ενημέρωσε  το χαλάζι είχε αυτήν την εικόνα στις περιοχές: Άνυδρο, την Καλή, το Σανδάλι στο Μάνδαλο στην Καλλίπολη, Λάκκα, Πλαγιάρι, Δροσερό, Ακρανιά, Λιθαριά.

Μάλιστα γίνεται λόγος για ολική καταστροφή 100%. Ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα σήμερα τις αναγγελίες για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από τους αγρότες και κλιμάκιό του θα επισκεφθεί την περιοχή αύριο, Τρίτη.

 

 

(με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
No Comments Yet

Comments are closed