Ανω κάτω τα κόμματα στη Θεσσαλονίκη

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Εντονες παρασκηνιακές αναταράξεις καταγράφονται αυτήν την περίοδο σε όλα τα κόμματα της Θεσσαλονίκης. Με πολλές εντάσεις, ζυμώσεις αλλά και αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τα πολιτικά ζητήματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο σημεία τριβής. Το ένα είναι η μόνιμη σύγκρουση μεταξύ των πασοκογενών (που στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι) με τους παραδοσιακούς Συριζέους, και το δεύτερο εστιάζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δρα η πάντα υπολογίσιμη στη Θεσσαλονίκη ομάδα των «53+». Είναι χαρακτηριστική η ένταση που προκλήθηκε από την κλειστή συνάντηση που υποστηρίχτηκε από τον βουλευτή  Μάρκο Μπόλαρη, παρουσία πολλών πασοκογενών, όπου παραβρέθηκε και μίλησε ο ξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας. Προκαλώντας πολλά αρνητικά σχόλια στον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είχε κληθεί στη συνάντηση.

Τα ίδια και στον χώρο της κεντροαριστεράς. Εδώ δύο είναι τα θέματα που προκαλούν τριβές. Η πορεία προς το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και το Σκοπιανό. Για το συνέδριο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πώς όλες αυτές οι δυνάμεις θα συνενωθούν και οργανωτικά σε μία ενιαία κομματική δομή. Για το Σκοπιανό τώρα: και εδώ υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις,  όπως φάνηκε και από την παρουσία (ή την απουσία) στελεχών από το συλλαλητήριο. Ενδεικτική και η δήλωση του Μάρκου Μπόλαρη όπου διαφοροποιήθηκε από τη επίσημη αποστασιοποίηση που πήρε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στον κόσμο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο. Επίσης σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, που δείχνουν πολύ πιο ανοικτοί στο να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση. Ενδεικτικό της υπόκωφης έντασης που υπάρχει στην ευρύτερη οργανωμένη Κεντροαριστερά της Θεσσαλονίκης  είναι και το παρασκήνιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με τους γραμματείς των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδας. Μια σύσκεψη που δεν είχε την έγκριση της ηγετικής ομάδας που στηρίζει τη Φώφη Γεννηματά.

Τέλος και στην τοπική ΝΔ η αλλαγή ηγεσίας στη Διοικούσα της Θεσσαλονίκης δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού. Ουκ ολίγες οι εσωκομματικές φωνές που στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στο νέο πρόεδρο της γαλάζιας Διοικούσας Αντώνη Γυφτόπουλο, ενώ όπως γράψαμε ήδη είναι εμφανής η ψυχρότητα που υπάρχει μεταξύ του πρώτου βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα και του νέου προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές κριτικής εντός του κόμματος που  υποστηρίζουν ότι  εδώ και καιρό η ΝΔ απουσιάζει από τα δρώμενα της Θεσσαλονίκης και ζητούν να ανέβουν άμεσα και κατακόρυφα οι γαλάζιες μηχανές.

Είναι σίγουρο λοιπόν ότι το επόμενο διάστημα δε θα πλήξουμε στη Θεσσαλονίκη…

 

 

No Comments Yet

Comments are closed