Π. Μυλωνάς: Αυτοί είναι οι στόχοι της ΕΤΕ για την τριετία

από Team MyPortal.gr
sms

Περαιτέρω αύξηση της οργανικής κερδοφορίας κατά 9%, στα 490 εκατ. ευρώ το 2022, σε σχέση με το 2021 και ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 10% μέχρι το 2024 προβλέπει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, λόγω των υψηλών επιτοκιακών εσόδων, των οργανικών κερδών και του περιορισμού του κόστους. Ταυτόχρονα, η μείωση των κόκκινων δανείων στα 1,8 δισ. ευρώ το 2022 από 2,1 δισ. το 2021, επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 3% (ή κόκκινα δάνεια κάτω του 1 δισ.) μέχρι το 2024, γεγονός που απελευθερώνει κεφάλαια και μειώνει το κόστος ρίσκου. Έτσι, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 15,5% το 2021 θα αυξηθεί περαιτέρω. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική συνεργασία με την EVO Payments, καθώς και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 18% περίπου, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας να ανέρχεται σε 19% περίπου.

Οι στόχοι

Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους στόχους, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2021, αναφέρθηκε σε βάθος τριετίας, δίνοντας βαρύτητα στα εξής μεγέθη:

1. Περαιτέρω οργανική μείωση των κόκκινων δανείων με στόχο το απόθεμα να πέσει κάτω του 1 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω του 3% από 6,9% το 2021.

2. Ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

3. Διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022. Σε ερώτηση για το ύψος του μερίσματος, ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι κατ’ αρχήν απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες αρχές και στόχος της ΕΤΕ είναι να ξεκινήσει σταδιακά, φέροντας ένα παράδειγμα της τάξης του 20%. Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 15%-16%.

4. Ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης με νέα δάνεια περίπου 5 δισ. ευρώ το έτος που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση εξυπηρετούμενων δανείων 1,5-2 δισ. ευρώ το έτος. Η χρηματοδότηση αφορά σε όλη την οικονομία, ενώ σημαντική είναι η ζήτηση από νοικοκυριά όπου αντιστοιχεί περίπου το 25% των δανείων στο 2021.

4. Ετήσια αύξηση κατά 10% των εσόδων από προμήθειες που θα προέλθει από αύξηση της δραστηριότητας, των σταυροειδών πωλήσεων και την είσοδο της Τράπεζας σε νέα προϊόντα και κλάδους, όπως στα επενδυτικά προϊόντα, τις τραπεζοασφάλειες, κά.

5. Μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε επίπεδα κάτω του 47%, με παράλληλες επενδύσεις στην τεχνολογία. Η μείωση του κόστους θα προέλθει από αποτελεσματικότερη διαχείριση των λειτουργιών, την ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών και την κινητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

6. Μείωση του κόστος ρίσκου κάτω από 60 μονάδες βάσεις, γεγονός που θα επιτρέψει τους δείκτες κερδοφορίας να κινηθούν με ετήσιο ρυθμό 10% από 8,1% το 2021.

Επιτόκια

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων, η άσκηση ευαισθησίας υπολογίζει για την ΕΤΕ η αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα επιφέρει αύξηση των επιτοκιακών εσόδων κατά 70 εκατ. ευρώ και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ μιας αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε εξέλιξη

Τόσο στα κεφάλαια όσο και στην κερδοφορία θα συμβάλλουν η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και η πώληση του συστήματος αποδοχής καρτών στην αμερικανική εταιρεία EVO εντός του δευτέρου τριμήνου. Οι δύο αυτές κινήσεις αυξάνουν τα κεφάλαια με περισσότερες από 70 μονάδες βάσεις.

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα έχει περιθώρια για δύο εκδόσεις για άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις εκδόσεις ομολόγων και με τις αντλήσεις κεφαλαίων σχετίζονται με τις συνθήκες στις αγορές, ειδικά σε αυτή την περίοδο της έντονης αβεβαιότητας.

Επιπτώσεις από πόλεμο και πληθωρισμό

Η άμεση έκθεση της Εθνικής Τράπεζας στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι μηδενική. Η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσία (εξαγωγές, τουρισμός, άμεσες ξένες επενδύσεις) ανέρχεται σε 0,3% του ΑΕΠ, ενώ το 30% περίπου των εισαγωγών ενέργειας της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία (15% της εγχώριας κατανάλωσης).

Συνεπώς, προς το παρόν, όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, οι επιπτώσεις είναι έμμεσες και προέρχονται κυρίως από την αύξηση του πληθωρισμού και τις υψηλές τιμές ενέργειες που θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών.

Από την άλλη πλευρά, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς, πρόκειται για γεγονότα που πρέπει να τα παρατηρούμε μέρα με τη μέρα, ενώ μεγάλο μέρος από τις αρνητικές επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη (μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, κ.ά.) θα αντιμετωπιστούν με μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, δεν υπάρχει τη στιγμή αυτή καμία ένδειξη ή ανησυχία για αύξηση των κόκκινων δανείων από την κρίση.