Λ. Μενδώνη: Από το 2026 το ΥΠΠΟ θα στηρίζει οικονομικά μόνο τα αναγνωρισμένα μουσεία

από Team MyPortal.gr
sms

«Από το 2026, το υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίζει οικονομικά μόνο τα αναγνωρισμένα μουσεία». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Μιχάλη Οικονόμου στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Μέτσοβο, ενός «από τα πρώτα μουσεία που έλαβαν το σήμα της Αναγνώρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων». Πρόκειται για μια «ευρεία και ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο», όπως επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη, «τη συνολική αναβάθμιση και προσαρμογή του μουσειακού τομέα της χώρας, στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και στις κάθε είδους προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Κατά την ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη εστίασε στον Μιχάλη Οικονόμου και στον ιδρυτή της Πινακοθήκης, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα. Αναφέρθηκε στον τιμώμενο καλλιτέχνη «μιας αυτόφωτης, αταξινόμητης, μοναχικής περίπτωσης στη νεοελληνική τέχνη, ενός ιδιαίτερου και εξαιρετικά ταλαντούχου καλλιτέχνη. Με σύντομο βίο 45 χρόνων από το 1888 έως το 1933, και συντομότερη περίοδο δημιουργίας, εικοσιδύο χρόνια, από το 1909 έως το 1931, με μοναδικό έργο που παρέμενε για χρόνια στη σκιά, αν όχι στη λήθη». Για να τονίσει στη συνέχεια ότι «αυτή την αδικία αποκαθιστά σήμερα η Πινακοθήκη Αβέρωφ οργανώνοντας την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, παρουσιάζοντας έργα του γνωστά αλλά και άγνωστα, που αναδύθηκαν την τελευταία εικοσαετία», υπογράμμισε η κα. Μενδώνη, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Συνέχισε, αναφερθείσα στον ιδρυτή της Πινακοθήκης, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, «τον ευπατρίδη που, στη διάρκεια μισού αιώνα, με λογισμό και με σχέδιο, συγκρότησε δύο σημαντικές συλλογές έργων ζωγραφικής, έχοντας στόχο να δημιουργήσει, με τα αγαπημένα αδέλφια του, τον Μισέλ Αβέρωφ και τη Μίκα Σινιόσογλου, Πινακοθήκη στη μνήμη των γονιών τους», επισημαίνοντας ότι η «η οικογένεια Αβέρωφ συνεχίζει να προσφέρει πολλά σ’ αυτόν τόπο, με πολλή προσωπική δουλειά, δημιουργική σκέψη και έμφαση πάντα στην ποιότητα. Στον δρόμο που χάραξε εκείνος».