Γλυπτά Παρθενώνα – Λ. Μενδώνη: Ξέρουμε ότι δεν υπήρχε φιρμάνι – Αυτό για μας είναι δεδομένο

από Team MyPortal.gr
sms

«Ξέρουμε ότι δεν υπήρχε φιρμάνι (σ.σ που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών από τον Έλγιν το 1816), αυτό για μας είναι δεδομένο», δήλωσε – μεταξύ άλλων – η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της που πραγματοποιεί στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, ως επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού.

«Έρχεται λοιπόν η Τουρκία, η οποία έχει τη γνώση, λογικό είναι να έχει τη γνώση, να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο φιρμάνι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πολύ συστηματικό πρόγραμμα, κινείται μεθοδικά και πάρα πολύ προσεκτικά ήδη από το 2019 και στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει πετύχει τα περισσότερα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια ή τουλάχιστον από το 1982, όταν το θέμα ετέθη για τέτοια πρώτη φορά από την Μελίνα Μερκούρη», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Ουσιαστικά, «η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο, τουλάχιστον η Ελλάδα, το υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά έχουμε πει από το 2000», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το αφήγημα της Βρετανίας για την ύπαρξη φιρμανιού που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν το 1816, αποδόμησε η Τουρκία δια της εκπροσώπου της, αρχαιολόγου Ζεϊνέπ Μποζ στην 24η Σύνοδο των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP). Η Μποζ είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο και η χώρα της τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλιά τους.

Το φιρμάνι το οποίο η βρετανική πλευρά επικαλείται για τη νόμιμη κατοχή των Γλυπτών, δεν υπάρχει στα έγγραφα της Τουρκίας. «Το μόνο έγγραφο που συζητείται είναι μια ιταλική μετάφραση, και ακόμη και το περιεχόμενο αυτής της ιταλικής μετάφρασης, ακόμα κι αν είναι πρωτότυπο, το περιεχόμενό του δεν είναι 100% καθαρό, όταν το συγκρίνετε με την εργασία που έγινε. Δεν υπάρχει σφραγίδα, υπογραφή ή σφραγίδα Σουλτάνου οπουδήποτε σε αυτήν την ιταλική μετάφραση. Από αυτή την άποψη, φυσικά, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μπορεί να έχει επίσημη ισχύ», σημειώνει η Μποζ για το φιρμάνι, το οποίο εκτίθεται (έως 31/8) στην περιοδική έκθεση «Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα» στο Μουσείο Ακρόπολης.